Unde găsești haine de calitate la preț bun și care te ajută să faci mai puțină risipă

November 26, 2019

De când m-am apucat de simplificarea și eficientizarea garderobei, acum aproape 5 ani, sunt în permanentă căutare de locuri, branduri, magazine unde pot găsi articole demne de #câte5. Azi voi voi despre câteva astfel de descoperiri unde poți găsi lucruri de calitate ce ajută, un stop, și planeta.

1. ÎN OUTLET-URI

Sunt o mulțime de astfel de magazine, cu articole pentru toate gusturile și buzunarele, îți recomand să nu te arunci asupra lor și să iei ceva doar pentru că prețul e bun, cumpără doar dacă vei purta acel lucru, ai nevoie de el, îți îmbogățește garderoba sau măcar sufletul. Iată câteva sugestii de astfel de magazine:

De la noi: miniPRIX, I like outlet, Fashion House, Mercari și multe altele apărute prin cartiere.

De la alții: Pandorf (Viena), Quality Outlet (Stockholm), TK Maxx/TJ Maxx (în multe orașe europene și în SUA) – sunt și aici o mulțime de variante. Mie îmi place lanțul TK Maxx – recomand de aici colecția Gold Label sub care poți găsi piese de designer la prețuri bune. Magazinele sunt destul de mari și de aglomerate, cu multă marfă de duzină, dar eu mă concentrez doar la sortarea lucrurilor din această gamă – care cuprinde doar o foarte mică parte din magazin, sub 10%, așa că scap mai repede de balamuc, mai ales că zonele cu pricina sunt semnalizate, și nici nu pierd vremea căutând printre lucruri pe care nu le voi cumpăra nicidecum. Firește că nu trebuie să faci ca mine, poate pe tine te interesează alte articole, eu doar am zis ce fac eu.

Outlet-urile anumitor magazine: aici mă refer la cele găsite în străinătate și cel mai bine e să le cauți înainte să ajungi într-o anumită zonă, în funcție de ce te-ar interesa cu adevărat, nu să mergi undeva doar pentru că acolo e un outlet, mai ales că multe sunt în afara orașelor și nu ajungi mereu ușor la ele. Eu am aflat despre un outlet Trippen la Berlin, îmi place Acne Archive, outlet-ul brandului Acne Studios (l-am vizitat la Copenhaga și Stockholm) și în ciuda sfatului oferit mai sus, am găsit tot felul de outlet-uri din întâmplare, hoinărind pe străzi.

Online: preferatul meu este The OUTNET, parte din grupul Net-A-Porter, un loc cu lucruri de designer, dar fiind din colecțiile trecute prețurile sunt ceva mai mici. Plus, sunt perioade cu extrareduceri și atunci prețurile scad cu până la 85% și chiar poți găsi lucruri de calitate la prețuri bune. Da, și 15% dintr-o sumă mare e ceva, dar chiar cred că dacă alegem obiecte mai puține, mai bune, ma potrivite nouă avem mai multe lucruri de folos, pe care chiar le putem purta mai multă vreme și cu mai multă bucurie decât ceva luat doar pentru că prețul era unul tare mic.

2. ÎN MAGAZINE VINTAGE

Sunt și ele o mulțime, de la surorile mai sărace, clasicele second hand-uri, la cele mai cu moț, împopoțonate cu nume pe măsură: vintage, retro, buticuri, consignații șic. Câteva sugestii:

Lanțurile second hand: Monda, Dobrogeanul, Humana.

Magazinele de cartier: fiecare oraș are niște vedete, dar din experiența mea îți spun că poți găsi comori unde nu te aștepți, chiar într-o magazin unde obiectul cu princina este singurul demn de luat acasă. Îți recomand un material mai vechi de pe blog despre magazinele second hand unde am câteva sugestii de magazine, iar comentariile sunt și ele pline de recomandări bune.

Buticurile vintage: în București sunt câteva, unde poți găsi haine sau obiecte de decor interesante – Consignația 7 (care are deja mai multe magazine în oraș), Resale Shop, ChECk (chiar lângă palatul CEC), CONGLOMERAT. Desigur, prețurile sunt mai mari ca în magazinele second hand, dar e și firesc, oamenii aceia au umblat deja prin depozite, piețe și magazine, au făcut o selecție, e normal ca tu să plătești acest lucru.

Platformele online: de la noi voi menționa Garderoba Infinită și Dwome, de la altii Vestiare Collective – pe toate platformele poți și vinde lucruri.

Paginile de Instagram specializate în treaba aceasta: dintre preferatele mele de la noi – babalunastore, nonchalante_vintage și dotty_ballerina.

3. LA TINE ÎN DULAP

Unde da, poți găsi adevărate comori îngropate și uitate. De aceea îți recomand să faci des un inventar, să vezi ce e de dat, de purtat, de donat, de schimbat, ba poate chiar și de vândut sau de reparat.

Mai sunt tot felul de astfel de locuri în care poți găsi comori și haine mai prietenoase cu mediul, dacă ai vreunul în care mergi cu drag, poate îl dai mai departe. Eu mai amintesc câteva, poate voi povesti mai multe despre ele, într-un episod viitor: târguri la care se vând hainele din dulap, grupuri de FB specializate în astfel de lucruri, un schimb de haine cu prietenele.

Și 5 sfaturi de urmat înainte să te arunci asupra prăzii

1. Nu lua ceva doar pentru că îți place prețul – da, contează ca obiectul cu pricina să aibă un preț bun, doar ce aceea te-ai dus la outlet sau la second hand, dar acesta ar fi bine să fie raportat și la calitate, număr de purtări, potrivirea cu stilul tău și cu ce mai ai prin dulap.

2. Nu cumpăra cantitate – în astfel de magazine prețul mic te poate îndemna să cumperi și aia și aia. Nu o face, ai șanse mari să nu porți nici aia, nici cealaltă. Decât să îndeși în coș 4 pulovere de 25 de lei, 5 tricouri la 5 lei și un pardesiu cam lung și larg, dar care face doar 30 de lei, mai bine iei un singur obiect, ce poate costa jumătate din toate cele 10 obiecte de mai sus, dar pe care chiar îl vei purta și prețui.

3. Uită-te după ce nu-i de nasul tău – dacă nu aici, unde prețurile sunt mici și ai șansa să dai peste comori, unde? Îndrăznește să ceri, să speri și să cauți mai mult. Uită-te pe etichete, nu neapărat după branduri, dar, de ce nu, și după ele, deși nu reflectă mereu calitatea, ci, mai ales după compoziții și detalii. Caută stofe bune, croieli clasice, cusături atent făcute – ele fac diferența și aici stau adevăratele chilipiruri. La 30 de lei (sau 8 sau 80, nu e așa de importantă suma, de obicei e mică, chiar și la magazinele mai cochete) poți găsi și un pulover obișnuit, din acril, dintr-o colecție recentă a unui mare magazin mass market, dar și o piesă fantastică, 100% cașmir sau mătase ce chiar îți va îmbogăți garderoba. Tot aici mă grăbesc să adaug și sfatul de a căuta mai degrabă un obiect al unui designer favorit la mâna a doua (sau la outlet), așa poți găsi o piesă de calitate la un preț accesibil, decât să te înghesui la a lua 5 piese ale acelui artist în colaborare cu un magazin mass market. Sunt și colaborări reușite, mie îmi plac mai ales cele ale lanțului UNIQLO, dar oricât de minunate ar fi, o piesă de câteva sute (uneori mii de euro) nu poate fi replicată la aceeași calitate pentru câteva zeci (chiar dacă mai multe) de euro. Și apoi, de ce să te bați pe Marni x H&M, ce oricum se va demoda după un sezon, când poți avea o adevărată piesă Marni ce va rezista multe sezoane? Firește că discuția e mai complexă de atât, colaborările acestea au rolul lor, mie îmi place că designeri mai puțin știuți ajung să fie cunoscuți de către publicul larg, dar ce doresc să spun este că un nume pe o etichetă nu e neapărat garanția calității, iar 5 piese luate la grămadă, cumpărate și la presiunea gloatei, sunt mai puține decât una aleasă cu grijă și răbdare ce ți se potrivește cu adevărat!

4. Atenție la falsuri – o etichetă celebră nu este neapărat garanția calității, dar dacă alegi să cumperi o piesă cu renume, ai grijă să fie ce spune. Chiar dacă nu ești un cunoscător, o piesă de lux se vede dintr-o privire – material bun, cusături impecabile, etichete cusute perfect, ce se integrează firesc în țesătură, logo-ul inscripționat cu fontul corect, butoniere aliniate milimetric și altele asemenea. Abia apoi vin elementele caracteristice fiecărui brand. Poți citi mai multe în articolul despre cum putem deosebi un produs autentic de unul fals. Așa că, atenție de unde cumperi obiecte de lux! Da, poți găsi o eșarfă Hermès originală într-un magazin second hand de cartier, dar mai bine cauți un produs autentic într-un loc consacrat, care se ocupă cu autentificarea obiectelor. Site-ul Vestiare Collective, despre care am povestit mai sus, are specialiști care se ocupă de autentificarea pieselor de pe site, așa că poți avea încredere că ce vei cumpăra de la ei este original, chiar dacă e second hand. La fel, magazinele sau site-urile mari de tip outlet – TK Maxx, The OUTNET, Nordstrom Rack – vând doar produse originale, sincer eu mă feresc să-mi investesc timpul și banii în magazine incerte ce poartă outlet în denumire doar pentru a atrage clienți dornici de chilipiruri. Cum spun eu mereu: de cele mai multe ori, dacă ceva e prea frumos să fie adevărat, nu este adevărat. Și nu, posibilitatea găsirii unei eșarfe Hermès într-un second hand de cartier nu contrazice regula aceasta, dimpotrivă.

5. Dacă e vintage nu înseamnă că nu se pune. Chiar dacă nu e un obiect nou și astfel ești mai grijulie cu planeta și cu resursele, nu înseamnă că ai liber la cumpărat. Cel puțin eu nu cred că ar trebui să fie așa. Lasă acolo al 7-lea pulover alb pufos, chiar dacă costă doar 15 lei, nu cumpăra munți de eșarfe, de fuste plisate sau de borsete doar pentru că îți plac teribil, iar prețul îți place și mai și. Era să cad și eu în această capcană, până mi-am dat seama că hainele sunt haine, indiferent de unde le cumperi. Sau cât costă. Toate ocupă loc, trebuie purtate, îngrijite, asortate, depozitate. Ia cât îți trebuie, poți face risipă și dacă alegi piese vintage. Valabil și la obiectele luate din outlet, și ele sunt un mod de a avea grijă de planetă, astfel hainele rămase în colecțiile vechi nu sunt aruncate sau arse, ci vândute în astfel de magazine – dar tot nu trebuie să ne aruncăm asupra lor cu ochii închiși.

Și deși existența acestor magazine nu schimbă mare lucru, sunt doar o picătură în pahar, industria modei fiind printre cele mai poluante, e o picătură ce se poate așeza peste o alta. Și aceasta peste o alta. Și dacă te obișnuiești să alegi mai atent, acest fapt va atrage după el și alte decizii ce fac mai puțină risipă. Și ele vor aduce altele. Și tot așa. Strop cu strop fac al mărilor potop, cum zicea bunica mea. La urma urmelor, cel mai simplu mod de a avea grijă și de planetă și de dulapul nostru este de a cumpăra mai puțin.

Cam atât pentru azi. Dacă mai ai completatări pentru lista cu magazine sau sfaturi de găsit comori, le primesc cu bucurie. Aici dăm mai departe, nu?

20 Comments

 • Reply Diana November 27, 2019 at 1:23 pm

  Bună, chiar aveam nevoie de articolul acesta! Eu mi am simplificat garderoba urmând filozofia ta, nu am câte 5 chiar, dar am puțin și bun. Da, cred ca la unele piese am investit mai mult decât as fi vrut, dar am compensat prin a cumpăra mai puțin din altele. În principal îmi iau din magazinele SH bluzele, găsesc multe de calitate, pulovere de lână și cașmir, tricouri de firma, cămăși etc. și investesc in pantaloni și pantofi, genți, parfumuri. Anul acesta am făcut multe alegeri bune cu care ma simt împăcată.

  • Reply Aveți și pe roz November 27, 2019 at 7:23 pm

   Mă bucură tare mesajul tău și drumul ales și da, așa este, magazinele second hand sunt bune pentru un anumit gen de produse: pulovere, eșarfe, cămăși, așa ne rămân mai mulți bani de investit în genți, pantofi, jeanși, pelerine de ploaie de calitate, accesorii șic sau parfumuri de nișă.

   • Reply Diana November 27, 2019 at 7:50 pm

    Apropo de parfumurile de nisa, poate ar trebui sa scrii un articol. Eu spre exemplu singurul de nisa il am pe unul La Manufacture si am descoperit in vizita la Stockholm parfumurile Byrendo.

    • Reply Aveți și pe roz November 28, 2019 at 12:51 pm

     Da, e pe listă și un astfel de articol. Am atins subiectul în câteva articole, poți găsi ceva despre brandul LE LABO în materialul recent despre Londra sau în cel despre branduri de cosmetice minimaliste ce au grijă și de planetă. Byredo îmi place, i-am descoperit și eu acum ceva vreme, din păcate nu-s cruelty free :(

     • Tania November 28, 2019 at 2:42 pm

      Eu in ultimii 3 ani tot fac curat in garderoba si sper sa imi fac timp luna care urmeaza sa mai fac iar curat. Am triat la ultima mutare hainele pe: de vandut, de donat, de reciclat. Siiii , LE LABO este cadoul meu de Craciun <3

     • Aveți și pe roz November 28, 2019 at 3:18 pm

      Un cadou minunat! :)

 • Reply Roxana Harapu November 27, 2019 at 7:45 pm

  Și eu, de o perioada încerc sa cumpăr cumpătat și doar ceea ce am nevoie. Și am descoperit piețele săptămânale, un fel de second – handuri în aer liber, dar adevărul este ca sunt multe,, comori,, dacă ai răbdare sa cauți bineînțeles.

 • Reply Cati November 27, 2019 at 9:30 pm

  foarte fain rezumatul!
  eu am in momentul de fata toate cele 5 perechi de jeans (sunt si eu pe drum, incet dar sigur catre #cate5) din garderoba cumparate fie din second hand-uri, fie de la fleamarket si pot sa spun cu mana pe inima ca am cei mai frumosi si bine croiti jeans pe care i-am avut vreodata, cumparati toti la preturi derizorii. intr-o era a greenwashing-ului, unde optiunile etice si transparente incep de la 100 euro, in cazul jeans-ilor sa ii cumpar second hand este pentru mine singura varianta fezabila.
  tot “preloved” (cum tot vad second hand-ul alintat pe blogurile cu continut in engleza sau Instagram), am majoritatea curelelor si a gentilor de piele. am tot vazut o reclama pentru un hanorac pe care scria “my oat milk keeps all the cows on the yard” si ma mandresc cu faptul ca pot spune acelasi lucru despre accesoriile mele :)

 • Reply Raluca Rau November 28, 2019 at 10:19 am

  Buna, sunt foarte bune si folositoare articolele de pe blog! Le citesc cu mare drag, datorita initiativei tale am reusit sa imi simplific mult garderoba si sa aleg cu mai multa grija produsele cosmetice pe care le folosesc. Sunt in permanenta cautare de comori vintage, second hand si recent am dat peste un butic online, http://www.dulapurban.ro de unde mi-am luat doua rochite absolut superbe iar starea lor era impecabila.

  • Reply Aveți și pe roz November 28, 2019 at 12:47 pm

   Mulțumesc de mesaj și de recomandare. O să mă uit pe site, sigur va fi de folos și altora, de multe ori se strâng în comentarii sfaturi la fel de valoroase ca cele din articol :)

 • Reply Câteva articole interesante de citit astăzi – 1 decembrie 2019 – nwradu blog December 1, 2019 at 5:01 am

  […] Outlet-uri unde poți găsi haine ieftine. Am vorbit cu Liana despre acest subiect acum vreo lună și a promis că scrie un articol. Iată-l scris. […]

 • Reply Maia December 1, 2019 at 11:27 am

  Eu mi-am mai comandat haine de pe Remix Shop; unele sunt chiar ok, altele au preturi mai mari decat daca le-ai fi luat din magazin.

  • Reply Aveți și pe roz December 1, 2019 at 2:06 pm

   Am intrat și eu de vreo 2 ori pe site, dar nu m-a convins :) Dar e foarte posibil să fie și lucruri ce merită. Mai interesant mi se pare faptul că le poți trimite haine spre vânzare, dacă am înțeles corect tipul magazinului – cu haine second hand și articole noi, din colecțiile trecute (tot un un fel de outlet).

 • Reply Alex January 13, 2020 at 2:26 pm

  Buna. Ca si completare la magazine:
  1. Vintage cu haine deosebite – Fabrica Vintage Shop, chiar pe terasa club Fabrica in Bucuresti
  2. Second hand de cartier, dar au haine de brand si sport vintage- Casuta cu Haine, Rahova
  3. Second hand online- remixshop.com, au site usor de folosit si iti poti face selectii de produse/branduri favorite ca sa nu stai sa cauti de fiecare data cand posteaza (de 2 ori pe zi)

  • Reply Aveți și pe roz January 13, 2020 at 6:00 pm

   Mulțumesc de completări, deși le știam, nu mi-au apărut în minte la momentul scrierii articolului. Bine, nici nu puteam da toate exemplele, am încercat să mă rezum la câteva. De aceea completările de la voi sunt binevenite. Plus, oferă și alte perspective, ceea ce e minunat, nu or fi chiar pe placul tuturor exemplele mele :)

   • Reply Alex January 14, 2020 at 6:12 am

    Cu mare placere. In orice caz este foarte folositor articolul, iar daca mai dam peste astfel de magazine mai trimitem completari :))

 • Reply alexandra January 30, 2020 at 6:15 pm

  Noi, la Timisoara, le avem pe fetele de la Holla Tombabe :) Amazing finds și in weekendul asta au pus la cale și un swap event :)
  https://instagram.com/holla.tombabe?igshid=1hf6780ycak51

 • Leave a Reply

  *