3 ținute, 3 orașe, 1 pereche de pantofi și câteva gânduri despre mult prea abuzatul “sustenabil”

May 18, 2023

Nu știu voi, dar eu am impresia că “sustenabil” acesta a ajuns atât de folosit încât, de cele mai multe ori, nu ne mai gândim ce înseamnă. Teamă îmi e că va ajunge la fel de dezbrăcat de sens ca alte formulări alese, când e cazul și nu prea, încât nu vom mai ști de unde a plecat treaba asta care inițial avea intenții bune.

Pentru mine, lucrurile nu-s deloc simple. Nici în alb sau negru. Dar, categoric, sustenabil e ceva făcut cu dragoste. Dragoste pentru design, funcționalitate, resurse, oameni, animale, planetă. Ceva ce-mi place să port. Ceva de care am grijă. Ceva ce repar. Ceva ce iubesc. Ceva ce vreau să dureze. Fie că este un produs inovator sau ceva care se fabrică în continuare ca în urmă cu 100 de ani.

Sustenabil poate fi ceva de la un brand care chiar poate fi numit așa – care face eforturi susținute pentru a schimba procese de producție, mentalități, obiceiuri, felul cum tratează oamenii și mediul, care luptă zilnic cu “nu s-a mai făcut” și “nu se poate”, dar numesc sustenabil și un obiect de la o companie care nu e neapărat considerată verde (nu ceva din zona fast fashion & ultafast fashion, desigur… de ex o pereche de încălțări Adieu), dar care va fi cu mine ani și ani. În plus, am și amandinele… cum le spun eu micilor abateri, care mă ajută să rămân pe drumul ales.

În articolele de pe blog și în planșele de pe Instagram, am așezat, de multe ori, aceleași obiecte – folosite sau purtate, de-a lungul timpului, în diverse ocazii – tocmai pentru a sublinia că o piesă aleasă bine (bine pentru mine, desigur) e un partener de viață, nu o aventură de o noapte :)

Un astfel de exemplu prezint azi, în 3 planșe #AranjateDeLiana cu 3 ținute cu pantaloni și 1 pereche de încălțări. Este vorba de niște pantofi Adieu – un brand franțuzesc cu linii atemporale și produse de calitate care împletește în ADN-ul său pasiunile, visurile și moștenirile celor 2 fondatori: Isabelle Guédon and Benjamin Caron.

1. Londra

ce am purtat la londra

Chiar am purtat-o la Londra, în recenta excursie de la începutul acestui an și mi s-a părut firesc să inserez și câteva articole dragi mie, cumpărate chiar de acolo, acum sau în alte vizite.

Iată protagoniste planșei: cardigan Uniqlo U, blugi Nudie Jeans, pantofi Adieu, șosete Paul Smith, sacoșă Harris Tweed Hebrides, fes Universal Works.

2. Cannes

french ootd flat lay

De data aceasta, am ales doar branduri franțuzești (excepție perlele): jachetă Soeur, pantaloni Sandro, tricou vintage de la un magazin din Paris, pantofi Adieu, geantă A.P.C., ojă Manucurist, perle Chic Victim, portofel Yayoi Kusama x Louis Vuitton.

3. Cluj-Napoca

ce inseamna moda sustenabila aveti si pe roz tinute

Planșa aceasta chiar a fost făcută cu gândul unei compoziții despre ce înseamnă pentru mine o ținută verde, am și un articol despre ReSet The Trend, evenimentul la care am participat la invitația UE, modă sustenabilă și dragoste în care am inserat-o. Am făcut un mix între ceva de la un designer sau brand care-mi place, ceva local, ceva de la un o companie verde, ceva vintage, ceva făcut manual.

În planșă: jachetă Sézane, cămașă Rad Playground, blugi Kings of Indigo, pantofi Adieu, geantă & ochelari vintage, fes DEDICATED, plic Taie dar nu de tot.

Pe Instagram am un reel cu aceeași pereche de încălțări, o rochie și un pardesiu – doar nu credeai că i-am luat doar pentru pantaloni? :)

Eu te sfătuiesc să scormonești după informații, idei, branduri, magazine, oameni și inspirație care să te ajute să-ți găsești propria definiție pentru sustenabilitate – și, de ce nu, și propriul termen – apoi să încerci să faci, cât de des poți, alegeri care se încadrează între aceaste linii.

Da, e important să alegem cât mai bun și mai bine, să premiem prin aceste alegeri oameni, companii sau branduri care fac, la rândul lor, alegeri cât mai înțelepte și care comunică sincer și transparent despre ele, dar să nu uităm că în momentul în care ceva a fost produs nu mai poate fi numit sustenabil – imposibil să nu facă rău, pe undeva, în decursul acestui proces și oricât de mic ar fi acel rău, el există. De aceea ziceam că nu mă uit la sustenabilitate ca la un o partidă în care trebuie să aleg jucători doar pentru tabăra lui alb, ci mai degrabă cred că, în aceste alegeri, este vorba despre dragoste. Iar dragostea e despre mult gri. Asta înseamnă pentru mine sustenabilitate & minimalism: să am parte de cât mai mult bun, făcut cu cât mai puțin rău. Și de aici începe munca zilnică, ca în orice relație: să aleg mai puțin, mai durabil, mai potrivit mie. Să citesc etichetele, să mă uit și la ambalaje, să îmi fac bucurii, să țin cont de celălalt, să trăiesc azi, să-mi inventez propriile reguli și filosofii (mai ții minte #câte5? au trecut 8 ani și încă mă țin de ea), să stau cât de mult pot în echilibru, să mai și râd de mine când e cazul, să fiu prietena mea cea mai bună.


Tu ce părere ai despre subiectul de azi?

2 Comments

  • Reply Mirela July 5, 2023 at 10:27 pm

    Superb❤️

  • Leave a Reply

    *