7 branduri românești ce folosesc materiale cât mai naturale și se gândesc și la planetă

October 1, 2018

1. Lightplay. Abajururi din hârtie.

lampa origani

Am mai povestit despre Lightplay într-un articol cu descoperiri de acum ceva vreme. Abajurile sunt realizate manual, cu ajutorul artei plierii hârtiei numită Origami. Pentru astfel de obiecte nu poate fi folosită hârtia reciclată, deoarece textura ei nu este potrivită modului de lucru, așadar Adina creează abajururile din hârtie Canson certificată FSC (dacă ar fi să menționez doar un lucru bun ce reiese de aici ar fi faptul că un organism independent verifică cum sunt exploatate pădurile), ce nu este albită cu clor, în procesul de producție nu sunt folosiți acizi, e biodegradabilă și se reciclează integral de până la 7 ori.

În ultima vreme folosește și polipropilena, reciclabilă integral, care are avantajul că este impermeabilă și durabilă, lipsindu-i însă frumusețea hârtiei și modul în care aceasta aduce în case naturalul.

lightplay abajur din hartie abajururi lightplay din hartie

Produsele se pot comanda pe site-ul lightplay.ro, iar creațiile ei pot fi urmărite și pe Facebook.

2. Farfurii, paie și pungi din plante, de la Biodeck.

biodeck

Și despre ei am mai vorbit pe blog, în articolul despre cum putem folosi mai puțin plastic. Biodeck este o companie românească, fosta fabrică Prodplast, care s-a reinventat și acum realizează ambalajele din plante 100% biodegradabile și compostabile. Ce înseamnă acest lucru? Ne explică chiar ei, pe site: “După ce au fost folosite, produsele pot fi compostate, unele acasă, iar altele în centre de compostare industrială. Deoarece ele se încadrează în categoria resturilor organice, sunt singurele ambalaje care se pot composta împreună cu resturile alimentare. În urma procesului de compostare rezultă compostul, un îngrășământ cu eliberare prelungită, ce poate fi folosit în agricultură. Ne dorim să respectăm ciclul naturii și de aceea, pentru noi este important ca tot ce provine din natură să se întoarcă în natură, fără să aibă efecte dăunătoare asupra acesteia.”

Și deși sunt voci ce spun că, în lipsa centrelor de compostare la tot pasul produsele acestea nu aduc mari schimbări, nu este chiar așa. Pe lângă faptul că procesul de fabricare este mult mai prietenos cu mediul, se și descompun mult mai repede ca cele de plastic. Poate te ajută harta locurilor de compostare din România. Și nu, nu putem renunța la tot plasticul ce ne înconjoară, poate nici nu vom opta prea des pentru astfel de produse, dar eu m-am bucurat să le văd în multe cafenele și supermarketuri. Și apoi, inspirați de cei care fac ceva poate vom renunța, măcar uneori, la câteva produse de plastic. Sau vom cauta alternative pentru ele. Mai ales că 40% din plastic este folosit pentru producerea ambalajelor de unică folosință. La urma urmelor este vorba, cred eu, despre a realiza, noi aceștia ce avem privilegiul de a ne ne permite să ne gândim, măcar un strop, și la planetă, că avem nevoie de mai puțin și mai bun. Iar de aici vin, încet, și celelalte.

paie biodegradabile de la biodeck pungi biodeck

Produsele se pot comanda pe site-ul biodeck.ro sau pot fi găsite în diverse magazine, cafenele sau supermarketuri. Eu le-am văzut la Mega Image, Carrefour și Dedeman și m-am bucurat că unele restaurante sau cafenele au înlocuit produsele de plastic cu produse Biodeck. Eu știu de Coftale, Van Fruct, Papila, sigur mai sunt și altele.

3. Idei cusute cu fapte bune. De Cosânzeana.

cosanzeana

Am povestit despre Cosânzeana de mai multe ori. Laura Leonte, cea care stă în spatele numelui, și-a dorit “să îi inspire pe oamenii de la oraș să redescopere lucrul cu mâinile. Pentru că din ce în ce mai mulți ne folosim mâinile doar ca să butonăm și asta nu ne face neapărat mai fericiți”.

Mai mult, Cosânzeana este un proiect social, propunându-și să creeze câteva locuri de muncă în cadrul atelierului, ce-și are sediul în Aninoasa, Dâmbovița.

set creativ cosanzeana brosa cosanzeana

Poți comanda seturile de cusut de pe site-ul cosanzeana.ro, iar pe Laura o mai poți întâlni pe la diverse târguri sau evenimente, acum chiar are un minunat proiect cu cei de la Inima Copiilor pe care-l poți susține și tu cumpărând și cosând o inimă.

4. NN Cosmetics. Produse cosmetice create, nu fabricate.

produse nn cosmetics

Acesta este unul dintre lucrurile ce-i caracterizeză pe cei de la NN Cosmetics ce-și-au propus să creeze produse pentru fiecare nevoie a pielii. Mai mult chiar, la cerere, fiecare produs se poate personaliza, adăugându-se sau eliminându-se diverse componente. Poate dorești ca o cremă de la ei să aibă și protecție solară sau ai prefera ca un alt produs să nu conțină un anume ulei esențial – ce e prezent în varianta de bază. Poți discuta toate acestea cu specialiștii NN Cosmetics și ei te vor ajuta să ai un produs nu doar eficient, ci și foarte pe gustul tău.

Iată ce spune Maria Ardelean, creatoarea NN Cosmetics: “Sunt farmacistă și prepar eu însămi produse cosmetice, doar pe bază de ingrediente naturale. După decenii de practică în laborator, am ajuns la concluzia că greșelile de îngrijire a pielii țin, dincolo de chimicalele din produsele cosmetice, de o problemă de percepție. Nu te gândi la pielea ta ca la un șevalet pe care poți să îl înfrumusețezi adăugând orice substanță vrei. Ci ca la un organism viu, de sine stătător. La fel ca și corpul tău, și ea pierde, în fiecare zi, apă, grăsimi și nutrienți, pe care îi mai putem regăsi doar în natură. Tinerețea înseamnă, de fapt, puterea pielii de a-și reface singură plinul cu aceste substanțe. Și de a se realimenta cu ceea ce ea însăși produce.”

Produsele lor sunt create 90% din ingrediente naturale, iar pentru aroma cremei nu se folosesc parfumuri sau esențe artificiale, ci doar uleiuri esențiale naturale. Acesta este motivul pentru care parfumul cremei se poate modifica ușor, în timp. La cerere, se pot realiza și produse 100% naturale, dar atenție, acestea țin tare puțin, cam 3 săptămâni, restul produselor care sunt, cum ziceam, în proporție de 90% naturale au un termen de valabilitate de aproximativ un an. Eu am avut 2 produse din gama albastră, cu ingrediente de origine marină – crema de ochi și cea de față – ce mi-au plăcut mult. Întâi m-a atras forma de prezentare (mie îmi plac teribil cosmeticalele prinse în borcănașe de sticlă), apoi textura ce intră ușor în piele și mirosul delicat de vacanță.

Produsele se pot cumpăra de pe site-ul nncosmetics.ro, se găsesc și în câteva farmacii Sensiblu sau Catena, în farmacia Tei, la MioBio și în unele complexe comerciale din țară. Poți afla mai multe de aici.

crema regeneranta cu ingrediente de origine marina serum nn cosmetics

5. Fandacsia. Pălării de paie făcute ca pe vremuri.

palarii de paie realizate manual

Despre minunățiile realizate de Cosmina Nicolescu, pălărierul ce stă în spatele brandului Fandacsia, am tot scris. Ba chiar am 2 canotiere și un accesoriu roz de la ea. Ce nu știu este dacă am povestit că ea își ia materia primă – adică un șir de paie împletite pe care îl întinde apoi pe suporturi pentru a ajuta la nașterea pălăriilor, de la niște meșteri din Mureș ce se ocupă cu acest lucru de generații. Și deși ar ieși de vreo 3 ori mai ieftin dacă ar cumpăra aceste lucruri din China, refuză să o facă deoarece iubește tradiția, lucrul bine făcut și respectă munca acelor oameni simpli și pricepuți ce se ocupă doar cu acest meșteșug, de ani și ani. Și astfel, pălăriile ei poată iubirea mai multor mâini ce s-au aplecat asupra lor, cu pasiune și pricepere, realizând, pas cu pas, nu doar un obiect, ci și un zbor către o bucurie.

canotiera fandacsia toca din pai fandacsia

Canotierele ei sunt deja vedete, eu m-am tot fălit cu cea cu 3 benzi, pe care am purtat-o în mai multe ocazii, dar toca… o, la, la, acum am descoperit-o pe site. E din din pai de secară, iar barca e un Origami din in. M-am îndrăgostit iremediabil.

Pălăriile se comandă pe site-ul Cosminei, fandacsia.ro.

6. Ioana Ciolacu. Haine făcute cu respect pentru oameni, animale și planetă.

ioana ciolacu

Unul dintre top 5 designeri români favoriți ai mei este Ioana Ciolacu – ce nu cred că mai are nevoie de multe cuvinte de prezentare. Totuși, iată câteva: are studii de arhitectură, lucru ce se observă în creațiile sale ce-mi par, deseori, construite ca niște temple grecești reinventate pe care se proiectează un video futurist. Deloc de neglijat este și faptul că nu folosește produse de origine animală (blană, piele, șnururi), materialele sale fiind de calitate, luate de la producători europeni ce își tratează corect angajații, nu folosesc minori în procesul de producție și își desfășoară activitatea respectând mediul și oamenii.

Deocamdată eu am doar un tricou realizat de Ioana Ciolacu, dar e un început :) Iată 2 dintre favoritele mele, dintre cele disponibile acum pe site.

top ioana ciolacu fusta plisata ioana ciolacu

Creațiile se comandă de pe ioanaciolacu.com, se pot vedea în showroom-ul din București și se mai găsesc prin tot felul de magazine online sau ba (Farfetch, Molecule F, Band of Creators).

Cosmetice din grădină, de la Irina.

cosmetice naturale de la irina

Am descoperit produsele meșterite de Irina pe Facebook, iar pozele apetisante m-au făcut să-mi doresc să aflu mai mult. Așadar: Irina a început să meșterească cosmeticale din dragoste pentru natură și din dorința de a avea produse curate, pentru ea și cei apropiați ei. Încet, produsele au ajuns în mai multe case, au avut mare succes, iar Irina și-a lansat și un site, numit simplu: De la Irina. Dintre lucrurile care-mi plac foarte, dar foarte tare la ea sunt: faptul că etichetele și ambalajele sunt realizate din hârtie reciclată, că arată foarte bine, că multe produse sunt prezentate în borcane din sticlă, pe care te încurajează să le reciclezi, că e mereu în căutare de soluții sustenabile pentru etichete, recipiente sau ambalaje, că produsele sunt realizate chiar de ea, în serie tare mică, cu ingrediente din grădină sau de la parteneri atent aleși. Nu-mi place așa tare că produsele nu au, cel puțin deocamdată, aprobrea Ministerului Sănătății. Da, susțin cu tărie inițiativele născute din inimă și dragoste pentru natură, dar cred că și produsele naturale au nevoie de certificări. Deocamdată, cele ale Irinei se încadrează în sfera produselor artizanale, chiar povesteam cu ea că este un lume ce i se potrivește tare bine – aceasta a tâgurilor, a oamenilor creativi, a artiștilor și a produselor realizate cu suflet, în serie mică, mică. Dar simt că acesta e doar începutul și eu abia aștept să văd ce mai pregătește.

sapun cu musetel balsam buze natural

Toate fotografiile au fost luate cu acordul brandurilor despre care am povestit azi, de pe site-urile sau paginile de Facebook ce au fost menționate în articol.

Vor mai urma și alte episoade, mă gândesc la unul în care să adun cosmetice românești și altul despre branduri de modă de la noi. Mai recomand, repede, 5, despre unele dintre ele voi scrie în episoadele viitoare: NALU, Chemistry, reSale Shop, PNK Casual, Adelina Ivan.

Dacă mai ai idei sau completări pentru articolul de față, sunt binevenite. Și eu mai am, aș fi scris despre cel puțin 15 companii azi, dar am zis să mă opresc la 7 (plus 5 recomandări rapide), dacă-s prea multe risc să te zăpăcesc prea tare.

4 Comments

 • Reply Ana October 8, 2018 at 7:58 am

  ❤️multumesc pentru ca imparti cu noi si felcitari pentru munca constanta pe care o depui. Nu cred ca e tocmai usor sa fii mereu la curent cu tot ce misca. Asa ca, multumesc si la cat mai multe descoeriri!

  • Reply Aveți și pe roz October 8, 2018 at 8:04 am

   Mulțumesc și eu pentru mesaj, îmi place să #DauMaiDeparte și să ajut la găsirea altor drumuri, produse și descoperiri.

 • Reply MM November 5, 2018 at 3:28 pm

  Excelent!
  Sper sa mai gasesc astfel de articole.
  Ma intereseaza mult produsele romanesti mai ales cele facute cu respect pentru mediu.

 • Leave a Reply

  *