De când am plonjat în treaba aceasta cu produsele cosmetice netestate pe animale (și cu cât mai puține nenorociri în ele) descopăr, în fiecare zi, câte ceva. Dacă la început eram puțin încurcată și mă uitam ca un pofticios rătăcit lângă o vitrină cu legume: bine, dar eu ce mă fac acum?, între timp mi-am dat seama ca sunt o mulțime de opțiuni și că brandurile premium după care jinduiam acum ceva ani nu-s nici pe departe nici ce credeam, nici ce îmi mai doresc. Firește că vorbesc doar despre mine, nu trebuie să facem toți aceleași alegeri. Eu doar #DauMaiDeparte ce descopăr, poate te ajută și inspiră să ajungi la alte gânduri, drumuri sau descoperiri.
Așadar, cum ziceam, tot sar din descoperire în descoperire și ajung la niste lucruri într-adevar minunate. Dacă am început cu cele ce se găseau în jur – am scris despre cosmeticele netestate pe animale de la Douglas, despre Andalou Naturals, The Ordinary, geluri de duș cât mai naturale, produse de la dm sau alte descoperiri cosmetice, azi abordez un subiect tare aproape de inima mea: cosmetice bune cu ambalaje minunate. Nu doar pentru că sunt om de publicitate sau pentru că prima impresie contează, dar și deoarece, cred eu, o companie preocupată și de exterior (și acum mă refer și la ambalaje, dar și la impactul asupra mediului și al oamenilor aflați în procesul de producție) este una care merită aplaudată. Și recunosc că între 2 produse bune, eu îl voi alege mereu pe cel cu ambalajul mai frumos.
1. Le Labo
Ar putea fi descris rapid ca un brand de nișă din New York, specializat în parfumuri de lux, făcute cu grijă și răbdare ce are în portofoliu și câteva cosmeticale. Dar cuvintele sunt prea seci. Cei de la Le Labo sunt o comunitate de artizani moderni. Iubesc ce fac până în cele mai mici detalii, caută perfecțiunea… lor, aceasta însemnând o grijă părintească pentru fiecare produs, ingredient sau rețetă. Produsele sunt vegane, cruelty free și au ingrediente dintre cele mai alese. Pe site-ul lor au un manifest cu o filozofie sănătoaso-simplo-exclusivistă la care am încuviințat la fiecare rând. Las mai jos 3 idei:
We believe in Hafiz’s take on life : “Act great, dear. Always act great.”
We believe it is more humane to test cosmetics on New Yorkers than on animals.
We believe New York made us this way, with a dose of Wabi-Sabi and a few lines from Thoreau.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Produsele se găsesc în magazinele online cu produse de lux (Pret-a-Porter, Nordstrom), în câteva magazine mari (Selfridges, Harrods, Saks, Barneys), dar cei de la Le Labo au și o gramadă de magazine fizice, care sunt construite în jurul aceleiași filozofii simple – cu respect pentru trecut și priviri spre viitor, ingrediente cât mai naturale și lucruri care durează. Cele mai multe sunt, desigur, în State, dar au reprezentanțe și în Londra, Paris, Berlin, Stockholm, Tokyo, Melbourne și alte câteva orașe.
![]() |
![]() |
Fotografiile sunt de pe site-ul lor, lelabofragrances.com.
2. Tata Harper
E simplu de reperat: e compania care are produse cosmetice în borcănașe verzi. Creatoarea lor, Tata Harper, a cărei nume este purtat și de brand, și-a dorit să realizeze cosmetice eficiente fără chimicalele care se găseau, de obicei, în cele mai multe dintre produse existente. Trăind în Vermond, în mijlocul naturii, și-a propus să strângă acea putere a plantelor și să o folosească în folosul frumuseții. 8 chimiști au cântărit, calculat și extras timp de 5 ani tot felul de concentrații și formule din plante până a iesit primul produs.
“I couldn’t find anything that was effective, made of high-quality ingredients, and pleasant to use. I knew if I was looking for results without worrying about my safety, other women must be too, so I decided to create my own” (Tata Harper)
Azi, Tata Harper este o companie asociată cu ingredientele naturale, premium, de la ferme certificate organic din 68 de țări, iar produsele lor (premiate la tot felul de competiții din domeniu și certificate PETA, Leaping Bunny, ECOCERT și American Vegetarian Association) sunt realizate manual, cruelty free, 100% vegetariene, fără chimicale, coloranți artificiali sau parfum. Ba chiar și borcanele verzi (care-s de sticlă) sau celelalte recipiente sunt făcute cu grijă pentru natură. Tata și-a dorit ca cele mai multe dintre ambajalele să fie din sticlă, deoarece nu doar că păstrează mai bine produsele, dar și e reciclabilă și poate fi folosită și refolosită, iar produsele care nu au putut fi ambalate în acest mod au recipiente din surse naturale, etice și reciclabile.
![]() |
![]() |
Fotografii via tataharperskincare.com
Produsele se găsesc într-o mulțime de magazine online și offline: Cult Beauty, 24 Sevres, Selfridges, Oh, my cream!, Space NK.
3. Granit
![]() |
![]() |
Un brand suedez ce a început, în 1996, prin a face lucruri pentru casă și birou, dorindu-și să ofere idei pentru organizarea cât mai eficientă a spațiului. Iar de la primul magazin spațiile lor au fost în așa mod amenajate încât să îți și arate aceste soluții.
Între timp s-au extins, au peste 30 de magazine, în care se găsesc produse pentru bucătărie, baie, birou, casă, plus o linie de cosmetice. Îmi place tare că tot ce fac e simplu, din ingrediente bune, sustenabil, eficient.
Eu am descoperit produsele în magazinele Granit din Berlin și Stockholm – care-s aranjate într-un mix simplu, dar tare apetisant cu obiecte pentru casă, de papetărie și produse cosmetice, dar se găsesc și în centrele comerciale din tot felul de orașe europene. Recomand strugurelul cu SPF 30, săpunul neambalat, dar și obiectele de papetărie.
![]() |
![]() |
Fotografiile sunt de pe granit.com, am făcut și eu câteva când am fost recent la Berlin, dar nu știu pe unde le-am rătăcit. Le pusesem bine, pentru articolul acesta :)
4. KEVIN.MURPHY
Un maestru al părului și aranjarii lui, Kevin Murphy este un profesionit a cărui muncă a apărut în marile reviste de modă de pretutindeni.
“The lack of products that performed as I needed them to perform on a shoot forced me to go beyond conventional hair products and look into the advancements being made with skincare. I wanted to create a range that in the hands of a stylist would change the characteristics of the hair and also take hair trends in new directions.”
Așa că și-a creat propriile produse și are grijă nu doar ca ingredientele să fie cele mai cele: organice, eco, cruelty free, ce nu conțin sulfați sau parabeni, dar se gândește și la exterior. Ambalajele sunt reciclabile și biodegradabile, fiind realizate, în mare parte, din plastic recuperat din oceane și concepute astfel încât să fie cât mai simplu de transportat și să ocupe cât mai puțin loc. Cutiile sale se îmbină aproape perfect, anihilând risipa de spațiu. Iar acest lucru este util atât în saloane, cât și acasă, dar mai ales atunci când se transportă mii de produse, în containere uriașe.
![]() |
![]() |
Ultima fotografie este a mea, celelalte 2 sunt de pe kevinmurphy.com.au.
Produsele se găsesc în saloanele de coafură – mă bucur că sunt și la cel la care merg eu (am scris mai demult unde îmi vopsesc părul de vreo 13 ani… cred că sunt cam 15 acum) sau online (Cult Beauty, Net-A-Porter), sunt într-adevăr minunate și chiar ajută părul vopsit sau care este coafat și agresat zilnic. Eu mă vopsesc de mulți ani și datorită produselor folosite (bineînțeles că au fost și altele, acestea au apărut recent) acest lucru nu se prea simte. Deci eu sunt din tabăra celor ce susțin că produsele contează :)
5. L:A BRUKET
Un brand suedez superb la care place totul: ambalajele, filozofia, cum arată site-ul, magazinele și, bineînțeles, ce e în interiorul produselor. Ei cred așa: nu ai nevoie de chimicale pentru a face inovații în cosmetică. Și se folosesc de ingrediente din natură pentru a crea formule simple, curate și eficiente.
Sunt câteva magazine L:A BRUKET în Suedia, dar produsele lor se găsesc și în buticuri sau concept store-uri din alte orașe, precum și online (My best brands, End Clothing, The Conran Shop).
Fotografii via labruket.se
6. LIXIRSKIN
Cei de la Lixirskin au o filozofie interesantă: nu cred în produse dedicate anumitor părți ale corpului, spun că este o găselniță de marketing. Așa că, pur și simplu, au produse pentru îngrijirea pielii, împărțite în produse pentru pielea tânără și pentru cea matură.
Colette Haydon este medicul dermatolog ce a stat în spatele creării multor produse cosmetice celebre, ce acum inventează produsele LIXIRSKIN, din laboratorul său londonez.
Nu trebuie să fugim de chimie sau de produsele create în laborator, nu trebuie să fie o bătălie între natural vs sintetic. Pur și simplu, există ingrediente bune, sigure, formulate corect și benefice pielii și unele mai puțin bune, ce fie dăunează, fie sunt ineficiente.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Produsele se găsesc în multe magazine online, iată câteva exemple: Net-A-Porter, ASOS, Victoria Health, Cult Beauty.
Fotografiile sunt de pe lixirskin.co.uk și instagram.com/lixirskin
7. GROWN ALCHEMIST
În câteva cuvinte: rezultate spectaculoase fără chimicale dăunătoare, dar cu multă trudă și studii – de unde și numele brandului. Ingredientele sunt atent alese, certificate ca fiind organice, netestate pe animale, iar grija se răsfrânge și asupra ambalajelor: acestea sunt din materiale reciclabile, de calitate, ce protejează conținutul, dar și mediul.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Foto via needsupply.com
Le găsești în multe magazine online: Need Supply Co., Net-A-Porter, Goodhood, Neiman Marcus și în orașele europene mai cu de toate: Amsterdam, Londra, Madrid, Antwerp.
—
Mai sunt o mulțime de firme ce fac cosmetice bune, arătoase și cu grijă pentru om, design și planetă. De unele am mai povestit, de altele voi spune în episoadele viitoare. Amintesc, repede, 5 dintre ele: Kjaer Weis, Aesop, Deciem, rahua, Büro System.
Deși sunt persoane care fug din fața produselor bio, eco, netestate pe animale, mai arătoase, mai în vogă în anumite cercuri – spunând că tot aia e, indiferent de ce alegem, eu nu cred că e deloc așa.
Contează ca o companie să se preocupe de ingrediente, de natură, de ambalaje și design. Să-și dorească să inoveze, să fie mai sustentabilă, să ofere idei mai noi, soluții mai nedăunătoare pielii. Să iubească atât de tare ceea ce face încât să aibă grijă de oamenii săi, de colaboratori, de cei care intră în magazinele sale, de natură și de animale. Iar noi, prin alegerile noastre, putem aplauda aceste demersuri. Care, la urma urmelor, fac bine tututor. Deci nu, eu nu cred deloc că e tot aia.
Dar asta nu înseamnă o goană nebună și absurdă doar după cosmetice ambalate în sticlă sau în hârtie reciclabilă și blamarea tuturor celorlalte, nu cred în extreme. Dar cred că limitările (și mai ales autolimitările) ne pot duce către descoperiri senzaționale. Eu, de când îmi doresc mai puțin și mai bun, am dat peste niște lucruri minunate. Dar mai cred și că fiecare e bine să facă ce îi e mai aproape de inimă, minte și buzunar. Eu doar sper ca descoperirile mele să te ajute să fii un pas mai aproape de ceea ce ți se potrivește cu adevărat.
Ai mai putea citi pe blog despre:
– 2 site-uri de unde îmi comand cosmetice șmechere;
– un ruj cu ambalaj refolosibil;
– câteva lămuriri despre testarea cosmeticelor pe animale;
– 5 firme de cosmetice mai puțin cunoscute – tot cu ambalahe minimalisto-cool;
– despre cum putem folosi mai puțin plastic în viața de zi cu zi.
Îți mai recomand și aceste 2 site-ui:
– Ethical consumer;
– Made safe.
Și deși aceste articole îmi răpesc foarte mult timp și energie, cred că e important să #DauMaiDeparte ce descopăr, așa că vor mai urma și alte articole despre haine sau cosmetice realizate cât mai sustenabil. Bineînțeles că orice idei, sugestii sau descoperiri sunt binevenite.
8 Comments
Eu nu stiu cum ai atata rabdare si perseverenta sa cauti toate lucrurile acestea minunate cu care ne incanti. Eu habar nu aveam despre aceste companii, recunosc ca nu prea dau atentie cosmeticelor dar m-ai cam pus pe ganduri cu aceste articole. Mai ales ca vad ca unele dintre ele nu-s deloc exagerate ca pret. Multumesc, esti apreciata, sa stii. Desi e prima data cand scriu.
Ah, mulțumesc frumos. Păi îmi place să descopăr și să #DauMaiDeparte :)
Felicitari pentru ce faci!
Mulțumesc. Mă bucur că ajută.
tu vrei sa ma pui la cheltuit, da? :)
Hahah, întâi pe mine :)
Iubesc Le Labo!
De unde îți iei produsele?