Burger cu halloumi, acasă

May 29, 2018

Cum burgerii au rămas în mare vogă, am zis să fac un material și cu ei. Voi aduna într-un articol viitor tot felul de locuri cu burgeri fără carne din București, dar cum am făcut rețeta de azi de mai multe ori (sub diverse variațiuni) și mi-a plăcut tare, am zis să povestesc despre ea și aici. Poate te inspiră cumva.

Și nu, nu e nevoie să încerci tot ce e la modă… nici la haine, nici la mâncare, nici la nimic. Dar, uneori, tendințele te fac să descoperi și lucruri minunate. De exemplu, eu sunt mare fan halloumi. Așadar… rețeta:

Am feliat bucata de halloumi (o brânză nematurată, destul de dură, originară din Cipru ce se topește la temperaturi foarte mari) și am pus-o pe grătar. Cum spuneam, am făcut de multe ori halloumi și am folosit unul dintre cele 3 grătare pe care le avem (pff, ce dezmăț): cel din curte, pe lemne, cel mic, un fel de aparat cu 2 părți formate din gheare dungate sau o tigaie vărgată, pentru aragaz. De data aceasta, a fost varianta 2.

halloumi

halloumi la gratar

Între timp, am pus la cuptor niște miniroșii. Am zis să înlocuiesc cartofii prăjiți cu ceva mai sănătos. Dar mai fac și cartofi prăjiți, deși tare rar, mai des îi fac la cuptor, pe hârtie de copt.

rosii la cuptor

rosii cherry la cuptor

Până au fost gata treburile acestea, am preparat rapid un sos de avocado. Am mai adăugat 1 ceapă roșie, câtiva căței de usturoi, un ardei kapia, boia, sare, piper, busuioc, un strop de ulei de măsline și puțină lămâie.

avocado

sos avocado

Am pregătit și ingredientele pentru înălțat burgerul. Aici poți pune ce dorești, eu am ales niște salată de valeriană (poate fi și rucola, spanac sau alt tip), niște rotocoale de ceapă și puțin muștar. Nu am mai pus castraveți murați sau cașcaval, am zis că nu mai este nevoie. Dar dacă preferi cu de toate, să fie belșug :)

ingrediente burger fara carne

Chiflele au fost puțin rumenite în cuptor.

chifle burgeri

Am asamblat… și am devorat! Poți vedea mai jos primii 2 burgeri, primul e făcut de Sorin, al doilea de mine. Am dorit ca fotografiile să fie cât mai reale, fără înfrumusețări sau trucuri care să dea bine, de aceea nu am aranjat “de poză” burgerii, iar toate fotografiile sunt făcute cu telefonul. Mă tot bucur de noul Huawei P20, face niște poze colosale, aproape că nu mi-e dor de iPhone. Poate voi povesti și despre asta, în curând. Și am zis aproape, da? :)

burger cu halloumi facut acasa

reteta de burger cu halloumi

Și un mic calcul:

halloumi: 12 lei (ies 6 bucăți, pot fi folosite 2 la un burger sau una) – să zicem că punem 2 – 4 lei/de burger;
6 chifle: 5,20 lei / rotunjim la 1 leu chifla;
avocado: 2,22 lei bucata (promoție de weekend la Kaufland, recomand), ajunge pentru sosul a vreo 4 burgeri – să zicem 0,50 bani/burger;
roșii: 5 lei caserola – ajunge din belșug pentru 2 persoane, deci 2,5 lei porția;
salată, ceapă, usturoi, mirodenii, muștar și altele – să spunem 2 lei persoană, deși s-ar putea să fie și mai puțin (salata de valeriană a fost 5 lei și cred că ajunge pentru cel puțin 12 burgeri :)

Total/burger: 10 lei.

Cred că e un preț tare bun (ce poate fi și mai mic, am pus cantități generoase), mai ales că știi exact ce intră în componența sa. Îți recomand, dacă timpul și spațiul îți permit, să îți faci o mică grădină (poate chiar o miniseră – poți vedea pe blog cum am amenajat-o noi pe a noastă, în Prima parte a #ProiectuluiGrădina). Așa vei avea mereu la îndemână legume și mirodenii bio.

Ba chiar poți face și chiflele și în casă, cele din comerț au, de obicei, zahăr, în plus, eu nu am reușit să găsesc alte variante în afară de cele cu faină albă. Am făcut, mai demult, niște de pâine neagră, cu turmeric, poate te inspiră la ceva experimente.

Ai putea să te uiți și pe reteța de burger vegetal. Și mi-ar plăcea să-mi spui dacă tu faci burger în casă. Cum prepari halloumi? Ai vreun secret de #DatMaiDeparte?

2 Comments

  • Reply Maria May 29, 2018 at 5:55 pm

    Buna! De unde luati hallumi( la baton/bucata)?
    Merci!

  • Leave a Reply

    *