12 moduri prin care încerc să fiu o eco-fashionistă

November 6, 2018

Îmi plac inițiativele ce încep cu fără: risipă, plastic, blană, zahăr, chimicale, teste inutile. Dar nu cred în extreme, heirupisme sau 10 pe linie. Îndârjirile oarbe nu ajută, nici arătatul cu degetul, pusul la colț sau urcatul pe piedestal.

Văd în jurul meu atâta încrâncenare ce, deși e născută din dorința de mai bine, nu prea reușește să facă asta. Cel puțin pe mine nu mă convinge. Paiele au devenit dușmani de temut, la fel și absorbantele clasice sau cosmeticalele prinse în tuburi de plastic. Se caută soluții extreme pentru câteva probleme, lucru deloc rău, dar cred că decât să ne aruncăm în bătălii mici ce ne seacă de puteri, mai bine am privi harta și ne-am dat seama cum am putea intra în bătălii mari ce chiar ar putea schimba cursul războiului.

Nu e nenorocire dacă bei, într-o sâmbătă, un suc cu ajutorul unui pai, nici dacă îi iei puștiului tău, de ziua lui, o jucărie LEGO. Nici măcar un tricou de la ZARA nu omoară planeta. Sau șifonierul. Aceasta se întâmplă dacă le alegi mereu. Cred că doza face otrava, cumpătarea e secretul (pe care nu prea are chef să-l cunoască nimeni), iar antrenamentele extreme practicate timp de 3 luni, nu ne ajută decât… 3 luni.

Eu încerc să consum mai puțin, să reciclez sau să refolosesc cât mai mult din ce am, să aleg mai bun, mai durabil, mai potrivit mie. Și să dau mai departe din ce descopăr. Așa că, astăzi încerc să pun laolaltă, în acest articol, mici lucruri pe care încerc să le fac zi de zi, în ceea ce privește moda, pentru a ajuta, un pic, planeta. Poate te inspiră sau te duc spre alte gânduri și descoperiri.

Dar ce înseamnă sustenabil?

Eu cred că însemnă ca prin alegerile tale să faci cât mai puțin rău: ție, oamenilor ce celor ce au lucrat la acel obiect, designerului, planetei, animalelor, portofelului, șifonierului. Asta nu înseamnă să alegi doar de la un anumit magazin sau designer, doar lucruri scumpe sau din materiale demne de romanele SF. Nici să faci chestii forțate, de dragul modelor sau al like-urilor. Dar poate însemna să faci acel bine ce îți vine natural, cel pe care îl poți adopta permanent, cel care chiar poate ajuta la schimbare. Și chiar sper ca ideile mele să te ajute să le găsești pe cele potrivite ție.

1. Am tot felul de sacoșe… din neplastic

Din pânză, bumbac bio, fire de ață. Se întâmplă să le port și în loc de geantă dar, de cele mai multe ori, sunt geanta din geantă, un fel de răspuns concret la “Nu doriți punguță?”.

Pot fi luate de la muzee, librării, supermarket-uri, mici buticuri, de la IKEA, Muji și alte mii de locuri sau magazine.

birkenstock-in-dungi plasa IKEA

2. Cumpăr blugi făcuți cu grijă

Aceasta înseamnă că sunt realizați din bumbac eco sau reciclat, că pentru decolorare nu s-au folosit substanțe poluante, că cei implicați în procesul de producție sunt plătiți corect, iar acesta este unul prietenos cu mediul. Ba chiar unele dintre aceste companii îți repară gratuit blugii, îi reciclează sau îți oferă jeanși doar pentru închiriere. Am scris un articol despre 5 companii ce produc blugi sustenabili, poți afla mai multe de acolo. Și da, aceștia pot costa mai mult decât cei pe care obișnuiai să îi cumperi, dar te țin mai mult, fac mai puțin rău planetei și-s făcuți cu mai puține chestii rele.`

unde gasim blugi sustenabili

3. Am obiecte vestimentare sau accesorii făcute din materiale reciclate sau refolosibile

Insigne din lemn, o cană de cafea reutilizabilă, o sacoșă din foste panouri publicitare.

Îți recomand site-ul Society6 cu ajutorul căruia îți poți imprima pe sacoșe, genti, căni, fețe de perne și câte și mai câte desenele unor artiști din toată lumea, ba chiar poți încărca chiar tu o imagine pe care să o pui apoi pe ce obiect dorești.

Alte idei: Cosânzeana face mici obiecte din lemn ce pot fi decorate cu câteva puncte de cusătură și purtate apoi ca broșe, la Librarium Sun Plaza am văzut niște căni refolosibile ce erau realizate din materiale reciclate, tot acolo sunt și sacoșe și portofele din foste panouri stradale, la Muji sunt caiete și carnețele realizate, parțial, din hârtie reciclată, precum și tot felul de haine sau accesorii, iar pe la târguri, fie ele artizanale sau de designer, vin mereu artiști ce fac obiecte din lemn, hârtie sau chiar sticlă.

cana de cafea refolosibila sacosa din panouri publicitare

4. Îmi aleg obiecte pe care îmi doresc să le văd des

Chiar dacă sunt din piele sau plastic sau dacă costă ceva, dacă aleg un obiect pe care-l voi purta des, acesta aduce o grămadă de bine: loc mai mult în dulap, economie de timp, bani, energie, resurse. Am ceva piese de acest fel: cizmele UGG au peste 10 ani, sandalele Birkestock fac 5, încălțările adidas x Raf Simons au fost purtate de zeci de ori, chiar și pe blog, la fel fusta plisată &Other Stories, noii papuci Birkestock, pantalonii de lână COS, rochia Acne Studios… și câte altele.

tinuta de toamna canotiera fandacsia

5. Dacă e să fie mass market, să fie din gamele sustenabile

H&M are linia Conscious, C&A #WearTheChange, UNIQLO sau Muji tot felul de colecții din bumbac bio – și acestea sunt doar câteva exemple de îmi vin acum îmi minte.

wear the change

6. Îmi plac obiectele care au fost ale altcuiva

Le caut în magazinele second hand, târguri de vechituri, yard sale-uri, magazine vintage, piețe. De la noi și nu numai. Ceva exemple: reSale Shop, Conglomerat, consignația 7, dar și magazine sau locuri fără renume din Rahova, Crângași, Valea Cascadelor sau Obor. Poți găsi idei interesante și în articolul meu despre magazinele second hand din București, chiar și în comentarii s-au strâns ceva idei-comori, deși materialul e deja vintage, are vreo 2 ani și jumătate.

Mai pot fi găsite lucruri bune și pe OLX, Amazon, ebay dau Etsy. Acum au apărut și o grămadă de pagini de Instagram ce vând astfel de obiecte. Depinde, firește, dacă-ți plac și dacă te inspiră la combinații. Eu port aceste obiecte din alte vremuri doar alături de piese contemporane, cred în moda ce e în acord cu bucla temporară de acum.

geanta-vintage-si-pelerina-ploaie tinuta de zi

7. Cumpăr produse românești

Nu cred în alegerea, cu orice preț a designerilor români doar pentru că sunt români. Dar îmi place să descopăr, să aleg, să mixex, așa că am dat și peste creatori români tare pe gustul meu, despre care am scris, în nenumărate rânduri. Câteva nume: Ioana Ciolacu, Fandacsia, Coca Zaboloteanu, Ioana Țăranu, Otilia Flonta, Bianca Popp.

Și ca să fie ceva românesc nu trebuie musai să fie un designer renumit, uneori aleg lucruri Made in Romania realizate în alte vremuri, cum povesteam deja la punctul despre lucrurile ce au aparținut altcuiva. Așa, nu doar că am alături o bucățică din trecut (am câteva obiecte ce au fost ale bunicii pe care nu le-aș da nici pe 5 Chaneluri), ci și ajut niște oameni să trăiască un strop mai bine. Îmi plac teribil talciocurile și mereu aleg genți, mărgele sau broșe de la oameni în vârstă pentru care cei câțiva bănuți fac diferența. Și apoi, chiar dacă, de multe ori, se întâmplă să le dau mult peste cei câțiva lei ceruți cu timiditate, tot este o sumă infimă pentru un obiect realizat trainic ce îmi șoptește o poveste fantastică.

borseta porc x ghica popa cos traditional romanesc

8. Donez, reciclez, fac cadou

Pentru a avea un dulap aerisit, cel mult #câte5 din fiecare articol vestimentar, a fi mulțumită mereu de ce port, dar și a împărți un strop din ce am cu cei mai puțin norocoși. Poate găsești un cauză în care dorești să te împlici în articolul despre Unde pot dona haine?

9. Nu fug de scump

Deși scump nu e întotdeauna egal cu bun, de multe ori un produs bun e scump. Deoarece, pentru a face performanță, fie ea în modă sau ba, e nevoie de timp, pasiune, cercetare, materiale, resurse. Și ele costă. Eu nu aleg după nume, preț sau etichete, ba chiar mă bucur la fel de tare la un ghiozdan din talcioc ca și la un un tricou dintr-un concept store, dar am învățat să recunosc că valoarea cere, măcar uneori, și bani. Și prețul este un fel de a-i răsplăti pe cei ce fac un obiect demn de admirație.

Iar scump ăsta… e tare relativ. Pentru mine un obiect poate părea exorbitant, în timp ce altcineva cumpără 3 produse de acel tip fără să clipească. Cred că important este cum se încadrează acel obiect în viața noastră și ce prețuim noi mai mult. Mie mi se pare firesc să investesc întâi în mâncare bună, vacanțe mai dese, cărți, casă, lucuri ce ne ajută în munca noastră, dentist, asigurări de sănătate, sală. Abia apoi vin restul. Dar nu trebuie ca toți să gândească ca mine.

Și apoi, #câte5 nu mi-a adus restricții, ci… dezmăț. Am învățat că decât 55 de rochii incerte, dintre care nu aș fi purtat cu bucurie prea multe, mai bine 5 senzaționale, pe care pot da cât pe vreo 30 din cele dinainte. Și atunci poate fi și puțin și bun și scump și cu loc în dulap.

10. Port un obiect în mai multe feluri

Cercei pe post de broșă, broșe ca nasturi, cravate cu rol de eșarfe, cutii pentru prânz de post de genți, fuste pe sub rochii.

Câteva astfel de un articole: despre tot felul de idei de a purta o broșă, 4 tipuri de genți pe care le am, despre cravate purtate în diverse moduri.

cordon din cravata

11. Aleg produse originale

Că e o bluză cu Mickey Mouse, o pereche de cizme, de ochelari sau o pelerină, cumpăr doar piese originale. Și asta nu din trufie, ci pentru a mulțumi, prin alegerea făcută acelui om ce a creat ceva. Și apoi, obiectele veritabile nu doar arată mai bine, ci și țin mai mult. Asta nu înseamnă că visez doar la tricouri ornate cu logo-uri slipitoare, dimpotrivă. Dar îmi place munca făcută cu pasiune, materialele bune, croielile impecabile și, de multe ori, ele poartă și o semnătură. Mai cunoscută sau ba, important e să știm ce și de ce alegem și să nu căutăm să părem ceva ce nu suntem.

buza disney cu paiete reversibile tinuta casual cu dungi

12. Îmi creez propriile idei sustenabile

Indiferent că au prins formă sub #BelșugLaPrețRedus, #câte5, #DauMaiDeparte sau #IepuriiNuAuNevoieDeRimel am încercat că prin ele să mă educ, să caut, să descopăr, să reașez și să împart ce mi se potrivește pentru a face un strop de bine pe lângă răul pe care, vrând-nevrând îl producem zilnic.

Acestea ar fi 12 moduri prin care încerc să fac alegeri mai bune, în ceea ce privește moda, atât pentru mine, cât și pentru cei din jur. Nu trebuie să le urmezi, sper doar să te inspire să descoperi alte drumuri, potrivite ție. Deoarece chiar cred că atunci când alegem mai bine, facem bine. Nouă și altora. Și, bineînțeles, șifonierului.

Sunt binevenite ideile și sugestiile tale, te invit să citești și aceste articole de pe blog, ce au legătură cu subiectul:

de unde îmi cumpăr tricouri cu dungi ;
garderoba capsulă pornind de la filozofia #câte5;
ce comori am găsit pe OLX;
despre 4 tipuri de genți pe care le port;
unde pot dona haine, în București și nu numai;
7 branduri românești ce folosesc materiale cât mai naturale și se gândesc și la planetă.

Îți mai recomand câteva bloguri cu idei sustenabile:

My Green Closet ;
Unfancy;
The Curious Button;

Te mai poți documenta astfel:

– vizionând filmul The true cost;
– scotocind pe site-ul Peta;
– răsfoind articolele Green Strategy.

Vor mai urma episoade despre: minimalism, lucruri sustenabile ce se găsesc la mall, garderoba capsulă sau cadouri ce fac bine. În curând, dau drumul și primelor întâlniri cu mine ce se vor învărti tot în zona #DauMaiDeparte. Și aștept mesajele și ideile tale ce ne pot ajuta să facem bine.

Numai bine.

7 Comments

  • Reply Ileana November 7, 2018 at 7:32 pm

    As vrea sa fac o precizare, ceva ce am aflat dupa multe sacose reciclabile cumparate. Pentru fabricarea unei sacose refolosibile, sunt necesare 7000x mai multe resurse decat pentru realizarea unei sacose din plastic. Deci ca o sacosa refolosibila sa fie sustenabila, ar trebui folosita de 7000 de ori.
    Legat de punctul 2, agricultura/produsele bio nu sunt sustenabile, sunt necesare mai multe resurse pentru realizarea lor.
    Si legat de gamele hm si C&A, poate ca recicleaza haine, da.. dar persoana care ti-a facut bluza tot 1 dolar a primit in ziua respectiva.
    In rest, e bine spus :)

    • Reply Aveți și pe roz November 8, 2018 at 8:26 am

      Cum ziceam la începutul articolului, nu cred în încrâncenări sau în 10 pe linie. Fiecare își alge bătăliile și produsele. Nu există rețeta perfectă, tratamentul perfect, regimul de viață ce nu face și un strop de rău, importat e să alegem să facem cât mai puțin.

  • Reply Maria November 8, 2018 at 9:14 pm

    Un alt lucru la care încerc să fiu atentă în ultima vreme este să cumpăr haine din fibre naturale. nu e ușor, mai ales dacă pe deasupra vrei să fie și de calitate, și la un preț nu mic, dar cel puțin nu exorbitant.
    Asta pentru că întregul proces de producție, apoi menținerea și reciclarea hainelor din fibre cu amestec sintetic lasă urme asupra mediului. Până acum cel mai discutat aspect este cum ajung microfibrele în oceane prin spălarea la mașină – au fost găsite de exemplu în pești.
    Un articol extrem de interesant pe tema asta: https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&nv=1&rurl=translate.google.com&sl=nl&sp=nmt4&tl=en&u=https://www.groene.nl/artikel/een-onzichtbare-ecologische-ramp&xid=17259,15700022,15700124,15700126,15700149,15700186,15700190,15700201&usg=ALkJrhhvQQt8eIUKxMmjYR7SomIYaRv8oQ (linkul e la traducerea automată în engleză, articolul original e în olandeză).

  • Reply Maria November 8, 2018 at 9:23 pm

    Cum nu-s obișnuită să comentez, am dat „Submit” înainte s-apuc să zic că-s foarte de bun simț sugestiile tale :)

  • Reply Simone November 10, 2018 at 2:54 pm

    Nu comentez eu prea des, dar te citesc cu mare interes şi drag. Ai cea mai sănătoasă atitudine față de minimalism, sustenabilitate & co., fără încrâncenare şi verdicte. Mulțumesc pentru toate materialele astea faine.

    • Reply Aveți și pe roz November 16, 2018 at 8:34 am

      Mulțumesc și eu pentru mesaj. Cuvintele frumoase ajută. Mult.

    Leave a Reply

    *