Încep prin a spune, cumva contrastant cu titlul, că nu susțin cumpărarea, cu orice preț, a lucrurilor realizate în România. Dar susțin cu tărie alegerea lui puțin, bun, potrivit mie, realizat cu cât mai mult respect pentru design, om, animale și planetă. Componenta locală este una importantă, dar nu singura după care îmi aleg un lucru și nicidecum cea care primează în fața criteriilor menționate mai sus.
Astăzi curatorez, cu mare bucurie, o expoziție cu 7 designeri vestimentari români ce-mi plac mult și care sper să te ajute să fii un pas mai aproape în alcătuirea unei garderobe mai pe gustul tău. Nu am dorit să-i prezint prin descrieri stufoase sau CV-uri scorțoase, ci am descris fiecare designer prin câteva cuvinte, imaginându-mi ca stau în fața creațiilor lor, ca într-o expoziție. Articolul este parte dintr-o serie prin care-mi doresc să te ajut să descoperi unde ai putea găsi piese vestimentare demne de #câte5. Au mai fost câteva episoade, vor mai fi și altele, le voi aduna în categoria Unde găsesc asta. Și chiar dacă oamenii zilei nu vor fi chiar cei pe care i-ai alege pentru a-ți reprezenta cele 5 sau 55 de fuste, rochii sau orice alte articole din dulap, îmi doresc să-ți arate că există și alte variante în afara celor pe care poate, uneori, le alegem din obișnuință sau comoditate. Și că, cu cât vezi și descoperi mai mult, chiar dacă nu ajungi mereu în locuri care-ți plac, cu atât ești mai aproape de drumul tău.
Colajele au fost realizate de către mine, cu ajutorul fotografiilor de pe FB sau de pe site-urile artiștilor, cu acordul acestora. Vei găsi link-urile la fiecare capitol.
1. NOON
Am descoperit-o pe Alma Brăvescu, cea din spatele numelui NOON, când am fost în vizită la Cosmina Nicolescu de la Fandacsia, cele 2 sunt vecine de atelier. Iar creațiile ei au fost o surpriză tare plăcută: simple, dar puternice, din materiale naturale, în culori neutre și cu detalii ce-mi aminteau atât de coloanele grecești, cât și de acoperișurile lui Le Corbusier. Se vede că Alma este un arhitect reconvertit în arhitect de materiale. Eu încă nu dețin nimic de la ea, bine am avut și anul de detox vestimentar unde mi-am propus să-mi cumpăr doar 5 articole, dar recomand din inimă creațiile ei ce pot fi niște stâlpi de rezistență într-o garderobă minimalistă.
Îți poți achiziționa piesele de pe site, noon-atelier.com, Alma nu cred că se supără nici de o vizită în atelier, dar poate ar fi bine să-i dai un semn înainte.
2. IOANA CIOLACU
Despre Ioana Ciolacu am mai povestit, în mai multe rânduri, cred că ultima data a fost în articolul despre 7 branduri românești ce se gândesc și la planetă (se pare că am și ceva cu 7, nu doar cu 5 :) Pentru mine, numele ei este sinonim cu moda sustenabilă, îmi place teribil că o preocupă cine îi sunt furnizorii, că nu folosește produse sau materiale de origine animală, că trimite resturile materialelor spre reciclare către o afacere locală din Călărași ce face din acestea covoare și că te ajută la repararea produselor cumpărate de la ea, susținând astfel un consum mai responsabil.
Și ea e are studii de arhitectură, completate de cele realizate la London College of Fashion of University of the Arts London și de experiența în echipa Stellei McCartney. Creațiile ei sunt ca plimbarea printr-un muzeu de artă modernă în care vei întâlni încăperi cu desene fantastice, sculpturi cu forme spectaculoase ce țâșnesc din recipiente cumva nepotrivite formei lor, dar care ajung să se armonizeze perfect sau tablouri zugrăvite într-o singură culoare care te pun pun pe gânduri și-ți rămân în inimă după ce inițial te-ai întrebat ce naiba cauți tu în acel loc.
Poți vizita magazinul online, ioanaciolacu.com, sau showroom-ul din strada Berthelot 36, te poți programa la o vizită tot pe site.
3. SMARANDA ALMĂȘAN
Absolventă a școlii din Cluj, Smaranda Almășan amestecă în creațiile ei călătorii, lecturi, personaje din benzi desenate, printuri, forme sau culori ce dau naștere unor creații avangardiste ce aparent nu au ce căuta în același trup, dar care reușesc să se așeze firesc, dacă povestea este una pe gustul tău. Iar dacă preferi un alt tip de povestiri, poți combina fragmente din istoriile ei cu altele pagini sau stiluri. Recunosc că, de multe ori, aș domoli și eu dragonii temperamentali cu care asociez hainele ei, cu niște cămăși albe simple și aproape plictisitor de blânde.
Poți comanda ce-ți place de pe site-ul smaranda-almasan.com.
4. CHEMISTRY
Știam creațiile Verei de pe internet, le mai văzusem și pe la târguri, dar m-am apropiat mai mult de ele când am vizitat-o prima dată pe Mădălina Andronic la studio, cele două doamne fiind atunci vecine de atelier.
Creațiile Chemistry sunt din materiale naturale, în croieli clasice, simple, îmbogățite uneori de desenele Mădălinei. Ce-mi place este că îți oferă o pânză bine pregătită pe care poți “picta” ce dorești. Le poți accesoriza, completa, reinventa sau purta chiar așa. În tot felul de ocazii sau locuri.
Acesta este site-ul Chemistry.
5. IOANA ȚĂRANU
Și de Ioana am mai povestit pe aici, ne-am cunoscut întâmplător, acum vreo 5 ani, la un târg incert. Dar hainele ei au fost dragoste la prima vedere. Țin minte perfect că mi-am achiziționat, pe loc, 3 piese. Bine, atunci nu eram așa de cumpătată, dar în apărarea mea, pe lângă entuziasmul descoperirii, spun și că le mai am și azi. Pe toate 3.
Cu Ioana Țăranu și al ei brand, Rad Playground, asociez 5 cuvinte: reinterpretare, Japonia, volume, bibileală și om-orchestră – deoarece da, Ioana face totul singură.
Găsești hainele ei la Galateca și pe pagina de FB Rad Playground.
6. UNDRESS
E un mic brand românesc ce se străduiește să facă lucrurile în stil mare: cu atenție la materiale, oameni și planetă. Am văzut pe site-ul lor că-și doresc să fie sustenabili, am întrebat ce înseamnă acest lucru și am aflat că hainele sunt facute în atelierul propriu, cu respect față de oamenii ce le dau viață, că furnizorul de la care iau materialele este din Coreea și are, la rândul său, o politică de sustenabilitate: își caută materialele doar la mici producători din Coreea, încercând astfel să revitalizeze piața locală de țesături care a fost grav afectată de creșterea pieței de textile din China.
M-am bucurat să aflu că cei de Undress au în plan, pentru acest an, și găsirea unei soluții pentru reciclarea resturilor de materiale provenite din atelier.
Le poți comanda creațiile pe site-ul Undress.
7. BIANCA POPP
Când mi-o imaginez la lucru, mă gândesc la o o fetiță ștrengară ce împăturește materialele ca pe pe niște origami-uri gigantice. Unele creații sunt aproape stângaci de simple, altele par ieșite din mâna unui inginer migălos. Dar ce-mi place cel mai tare la Bianca Popp este că piesele ei pot fi purtate și la joacă și la lucru și la o serbare mai serioasă și la o șuetă cu fetele. Iar ultima ei colecție, Half Loved Half Unloved, de unde sunt și imaginile de mai jos, e preferata mea. Cel puțin de până acum.
Găsești creațiile Biancăi pe site-ul ei, biancapopp.com, o poți urmări și pe FB unde anunță tot felul de evenimente – cel mai mult mi-a plăcut acela când oferea, la prețul de 100 de lei, orice rochie realizată de ea femeilor ce aduceau la schimb o altă rochie ce urma a fi donată unor doamne cu posibilități materiale reduse.
Mai sunt o mulțime de nume sau branduri românești ce fac lucruri demne de a fi amintite: Ana Alexe, Adelina Ivan, Zarug, Carmen Secăreanu sau PORC sunt doar câteva ce-mi vin în minte, probabil că le voi dedica un episod viitor deoarece doresc să-ți ofer cât mai multe idei pentru a-ți alăcătui o garderobă cât mai simplă și realizată cu cât mai puțin rău pentru mediu, animale și planetă.
Ai mai putea găsi inspirație în aceste articole:
– o garderobă capsulă pornind de la filosofia #câte5;
– unde găsesc blugi sustenabili?;
– 13 pași care mă ajută să cumpăr mai puțin și să-mi placă;
– sau în categoriile Eco sau #câte5 de pe blog.
6 Comments
Si mie imi plac produsele PORC, brand-ul lui Deliric. I-am si cumparat iubitului meu unele chestii de la PORC. :D
De ceilalti designeri pe care i-am mentionat, eu recunosc ca nu am auzit pana acum. Arunc o privire, bine ca ai pus link-uri. :)
Am pus, cum să nu, tocmai să ajut la descoperiri. Și euam ceva de la PORC, din colecția lor cu Ghica Popa, care e fratele meu :)
Serios? Ce dragut sa ai un frate asa talentat! :D Eu i-am cumparat o bata de baseball cu “fuck you very much” si un tricou. :)
Hahha :)
Apreciez modul în care promovează sustenabilitatea și designul local. Felicitări pentru curatarea acestei selecții inspirate!
Mulțumesc.