Am mai scris despre Viena, poate îți amintești, din anii trecuți, articolele despre 5 muzee și expozițiile fantastice pe care le-am prins aici, Viena în alb-roșu sau despre magazine vieneze – partea 1 și 2. Da, de ceva ani, vacanțele mele au teme, nu mai încerc bifarea, la grămadă, a tuturor atracțiilor din ghidurile turistice, ci îmi propun să acord atenție unei mici părți din oraș – mi se pare un mod mai potrivit de a-l cunoaște decât frunzărirea superficială a unor pagini din listele altora. Așa nici nu recitesc aceleași file dacă revin într-un oraș.
După ultima vizită la Viena, mi-am propus 3 materiale: despre Viena în roz – care este deja pe blog, despre 3 hoteluri vieneze la care am stat (ce va fi ultimul din serie) și acesta.
Iată ce mi-a plăcut mai tare în cele 4 zile petrecute recent în Viena și doresc să #DauMaiDeparte:
1. VIENNA BIENNALE
Tema principală a acestei călătorii. Denumirea completă a evenimentului de anul acesta este VIENNA BIENNALE FOR CHANGE 2021 – PLANET LOVE. Climate Care in the Digital Age – care a adunat în expoziții, conferințe sau workshop-uri idei și soluții inovatoare provocând nu doar vizitatorii, ci și forțele socio-politice să ia măsuri pentru a depăși criza climatică.
Bienala 2021 are loc până pe 3 octombrie în mai multe locuri din Viena: MAK (Muzeul de Arte Aplicate), Universitatea de Arte Aplicate, Kunsthalle Wien, Karlsplatz, MQ (Cartierul Muzeelor), Architekturzentrum Wien și KUNST HAUS WIEN (Muzeul Hundertwasser). Sper că le-am menționat pe toate, ai oricum pe site-ul evenimentului toate detaliile.
Eu m-am concentrat pe ce s-a întâmplat la MAK – unul dintre muzeele mele favorite din Viena – și la KUNST HAUS WIEN, mai jos câteva imagini și gânduri de aici:
CLIMATE CARE: Reimagining Shared Planetary Futures
Cea mai complexă exploziție a Bienalei, în cadrul căreia proiecte de artă, design și arhitectură ne arată că artiștii pot juca un rol important în modelarea unei societăți atente la mediu. Deși multe dintre creații tratau tema într-o notă naivo-optimistă mi-a plăcut accentul pus pe individ – care fiind parte a unei organizații/grup/companie/guvern se poate schimba ajutându-i apoi și pe alții să facă același lucru. “We are the primitives of an unknown civilizations”, ne zicea un ecran. Și poate așa este.
INVOCATION FOR HOPE
Că tot vorbeam despre speranță… această instalație, realizată în colaborare cu biroul forestier & departamentul de pompieri din regiunea austriacă Neunkirchen, așază în mijlocul muzeului câteva sute de copaci arși recent într-un incendiu arătându-ne cum rămășițele lor fără viață fac pământul să redevină fertil, ajutând la reîntoarcerea sa la viața.
DIGITAL & CIRCULAR. Towards a Circular Society
Expoziția are 2 componente: o instalație care prezintă un proiect de cercetare care analizează stocul de materiale din Austria și 9 panouri reprezentând abordările digitale ce ar vor putea promova implementarea societății circulare. Mi-a plăcut mult contrastul dintre clădirea de secol XIX și abordările de an 2021 ale temelor, am mai văzut expoziții contemporane la MAK și de fiecare dată mi s-a părut că locul susține perfect mesajul lor.
Apropo de MAK, alte 3 lucruri interesante aici: MAK DESIGN LAB, magazinul și cafeneaua muzeului.
CLIMATE PANDEMICS. Dark Euphoria
Aici literatura SF e punct de plecare pentru reflecția artistică: sculpturile celor doi artiști aduc la viață specii dispărute sau mașini organice dintr-un viitor superautomatizat vorbind despre pericolele unei societăți unde tehnologia scapă de sub control.
INES DOUJAK: Landscape Painting – KUNST HAUS WIEN
Un manifest pentru biodiversitate: artista a umplut spațiile publice ale muzeului cu panouri ce prezintă diferite specii de mere, iar într-una dintre săli a așezat bucățele de natură ce o inspiră – materiale naturale colectate și arhivate din Viena și Austria Inferioară: flori, fructe, plante uscate, ciuperci, semințe, frunze, pietre și nisip. Am organizat în minte rapid niște planșe #AranjateDeLiana :)
Poți citi mai multe despre Vienna Bienalle în articolul pe care l-am scris pe platforma Oficiului Național de Turism al Austriei în România. Îți recomand și noua lor pagină de Instagram, visitaustria_ro.
2. ALBERTINA MODERN
Un muzeu deschis recent ce găzduiește artă modernă și contemporană într-o clădire din 1865 restaurată, extinsă și modernizată între 2017 și 2020 datorită lui Hans Peter Haselsteiner. Eu îți recomand cu toată inima acest muzeu – dacă îți place genul acesta de artă, firește. Da, învățăm și descoperim lucruri ieșind din zona noastră de confort, dar cred că în vacanțe e bine să ne hrănim sufletul mai ales cu experiențe “comfort food”.
Eu am văzut la Albertina Modern expozițiile Wonderland și Araki, care s-au încheiat între timp, dar pe lista actuală și viitoare sunt multe lucruri interesante, amintesc acum doar de expoziția Schiele – care se poate vizita deja.
3. ISTORICUL ACVARIULUI
Clădirea Haus des Meeres era destinată a fi, în Al Doilea Război Modial, un turn de apărare antiaeriană, fiecare platformă rotundă urmând a găzdui un tun, iar interiorul trebuind să fie un adăopost pentru populație. Nu am fost înăuntru, nu mai mergem de ceva ani la ZOO & acvarii, dar Sorin a recunoscut forma clădirii, iar informațiile găsite ne-au confirmat teoria lui și cum mi s-a părut ceva de dat mai departe, am dat :)
Mi s-a părut foarte fain că o latură a clădirii devenise panou de escaladă – e incredibil câte putem face cu spațiul, dacă dorim cu adevărat!
4. MUZEUL DE ISTORIE MILITARĂ
Am mers aici pentru că Sorin e pasionat de acest domeniu, dar și deoarece îmi place să-mi presar vacanțele, ce au teme potrivite sufletului meu, cu gustări pe care nu le am prea des în meniu. Nu regret deloc, mai ales că aici am văzut și tunurile Flak, cele care ar fi trebuit să stea pe clădirea acvariului, sunt într-una dintre fotografiile de mai jos.
5. CALIENNA
Un loc cu multe dintre iubirile mele: cafenea, galerie de artă, magazin cu plante, reviste și ghivece. Calienna, pe Neubaugasse 68 – o stradă cu multe magazine și locuri care mi-au plăcut.
6. PAPETĂRIA SOUS-BOIS
Parcă aranjată de mine… cu obiecte numai bune pentru planșele #AranjateDeLiana. Mi-a plăcut teribil, ba au luat și puncte extra deoarece aveau amenajat, în fata magazinului, un mic spatiu unde puteai desena, cu ajutorul obiectelor din magazin, puse la dispoziția ta în acel loc, propriile cărți poștale numai bune de trimis prietenilor.
PS în apropiere există și cafeneaua sous-bois, poate îi faci o vizită.
7. COPACII DINTRE BETOANE
Pe lângă mulțimea de lucruri verzi din Viena: parcuri, biciclete de închiriat, locuri de unde îți puteai reumple gratuit sticla cu apă – mai erau și fantasticele minigradini urbane: spații verzi organizate în jurul copacilor. O idee simplă și aparent ușor de realizat, nu-i așa?
8. CAFENEAUA VOLLPENSION
Ce mi-a plăcut aici este că poți savura prăjiturile bunicilor austriece făcute chiar de ele – Vollpension este și o afacere socială oferind seniorilor un extravenit, dar și ocazia de a socializa și a se întâlni cu alte generații.
Ce mi-a plăcut mai puțin este timpul mare de așteptare pentru comandă și meniurile contra timp, ce deși pot părea o găselniță interesantă contrastează cu un loc gândit a fi ca al bunicilor: ai pachete de jumătate de oră (pentru o cafea sau un ceai) sau de o oră (pentru o cafea/ceai + prajitură), în cadrul cărora poți comanda oricâte băuturi dorești.
9. HOTELUL GRAND FERDINAND
Așa cum spuneam la început, am în plan un articol despre 3 hoteluri vieneze la care am stat în ultimele 3 vizite aici, așa că voi povesti atunci mai multe. Dar cum hotelul nu putea lipsi de pe lista lucrurilor care mi-au plăcut în acestă excursie, iată-l: Grand Ferdinand, 5 stele, un lux urbano-hipsteresco-relaxat, chiar pe Ring, 3 restaurante, mic-dejunul se ia în cel aflat la etajul 8, oferind și o priveliște fantastică asupra orașului care ți se derulează în fața ochilor ca un fel de avanpremieră a zilei ce va urma.
Sper că descoperirile mele să-ți fie de folos pentru următoarea vizită la Viena și mi-ar plăcea tare să le completezi cu ale tale, să facem o listă grasă cu frumos și bun.
2 Comments
Mi-au plăcut în Viena:
1. Apa- e atât de bună! M-aş mut acolo numai pentru ea! Ştiu că există şi o hartă a fântânilor cu apă potabilă.
2. Tramvaiele
3. Parcurile
4. Hundertwasserhaus- clădirea cu apartamente locuite. Are aşa o energie pozitivă construcţia asta, în ciuda faptului că e mereu asediată de turişti!
La Haus der Meeres am fost şi eu ( ca toţi părinţii care ajung pe la Viena) şi îi cunosc povestea. La ultimele două etaje chiar era o expoziţie cu tematică istorico- militară, legată de al doilea război mondial. Ştiu şi turnurile din Augarten, care stau în coasta parcului acela vesel.
Aş recomanda pentru cinefili muzeul dedicat filmului “Al treilea om”, care e undeva pe lângă catedrala Sfântul Ştefan, pe una dintre străduţe. Pe lângă exponate legate strict de film sunt poţi afla lucruri despre istoria Vienei în al doilea război mondial. Şi dacă eşti fan înrăit, am văzut că există şi tururi unde te poţi înscrie pentru a vedea locurile în care se desfăşoară scene din film.
Mulțumesc tare.