#BunDeLaMall: kit cu produse cosmetice vegane de la Sun Plaza

March 4, 2021

Ne plac etichetele, mai ales cele care ne fac să ne simțim bine. Vegan, organic, nemodificat genetic, netestat pe animale, reciclat, sustenabil – sunt termeni pe care-i vedem din ce în ce mai des pe ambalaje, iar producătorii știu că sunt și un mod de a ne atrage, făcându-ne să se simțim un pic mai puțin vinovați când cumpărăm ceva. Dar oricât de mult îmi plac lucrurile făcute simplu și curat, nu pot să nu observ că unii le fac astfel doar de dragul modei sau al profitului, iar termenii sunt de mult prea multe ori aruncați doar pentru a vinde ceva. Asta ca să nu mai spun că cel mai sustenabil mod de a cumpăra de a nu cumpăra :) Dar oameni suntem, chiar și noi, minimaliștii-eco-hipsteri, însă ar fi fantastic să alegem ceva doar atunci când avem cu adevărat nevoie de acel lucru.

Piața cosmeticelor curate este în creștere deoarece publicul își dorește produse făcute cu cât mai multă grijă pentru om, animale și planetă. Încet, încet, dorința de a avea produse mai bune se împletește cu resposabilitatea. Devine important nu doar ce, ci și cât, de unde și de la cine cumpărăm. Și nu-s puțini cei care doresc să facă lucrurile cât mai bine. Producători și consumatori.

Pentru azi, am pregătit un articol, în colaborare cu cei de la Sun Plaza, cărora le mulțumesc și aici pentru încredere și curaj, despre cosmetice vegane de la mall. Am zis că mă țin de #BunDeLaMall, da? Sper să te ajute să descoperi branduri, magazine și produse care ți se vor potrivi. Sunt doar niște sugestii, am alcătuit un kit cu câteva produse cosmetice pentru o rutină simplă, dar sper să fie un început… și pentu mine și pentru tine.

Și nu, nu spun că e nevoie să arunci tot și să te apuci de adunat, frenetic, doar produse de un anume tip, dar cred că (auto)îngrădirile ne duc spre drumuri interesante în care aflăm multe despre noi și ce ni se potrivește, cu adevărat. În plus, un filtru ne ajută să triem. E un prim pas pentru a nu mai îngrămădi în coșuri, băi și dulapuri produse de-a valma. Eu încerc să îmi pun astfel de “piedici”, de ceva vreme: #câte5 a fost prima bornă (să am doar 5 produse din fiecare categorie vestimentară: blugi, fuste, cămăși etc.), apoi am ales să folosesc & promovez doar produse cosmetice netestate pe animale (atenție, vegan nu e același lucru cu netestat pe animale – vegan înseamnă un produs care nu conține nimic de origine animală, cruelty free că niciun animal nu a fost rănit pe tot parcursul dezvoltării & comercializării produsului și chiar dacă acesta conține ingrediente de origine animală – polen, miere, lanolină etc. – acestea au fost recoltate cu respect pentru animale și fără a le face vreun rău – am scris mai multe în articolul despre produsele curate), am decis apoi să nu mai cumpăr produse fast fashion, pasul următor a fost ca produsele cosmetice să nu fie doar netestate pe animale, ci și cât mai curate și sustenabile. Un drum bun ne duce către un altul și ceea ce îmi doresc este să te inspir să pornești și tu pe cele potrivite ție. Și să înveți să spui NU. NU când ceva nu e potrivit standardelor tale. NU când ai lua ceva doar pentru preț. NU când nu ai nevoie de acel lucru.

Așadar, azi am alcătuit un kit de bază cu produse vegane (firește că toate sunt și netestate pe animale, am stabilit că acesta e un criteriu fără de care la mine nu se poate). Sper să te ajute să găsești idei și mai ales noi criterii după care îți alegi un produs cosmetic.

1. Pregătirea terenului: curățarea

Am ales să prezint 2 produse: un gel de curățare și o loțiune micelară – în funcție de tenul tău, de produsele cosmetice folosite în cursul zilei și, firește, de preferințe poți opta pentru curățarea în 2 pași – aceasta presupune de regulă o formulă mai eficientă ce “sparge” machiajul (un ulei, o cremă, un unt demachiant etc.) + un gel mai blând de curățare sau o apă micelară. Poți opta și pentru un singur pas dacă produsul curăță foarte bine sau atunci când nu ai folosit foarte multe produse – poate în unele dimineți. Dar nu uita că degeaba ai cele mai cele produse dacă le aplici pe un ten care nu e perfect curat.

produse cosmetice vegane de la mall

Gel de curățare hidratant cu spanac și kale de la Youth To The People – superalimente pentru frumusețe realizate de o companie californiană: produse vegane, biodegradabile, netestate pe animale, cu ingrediente curate, din surse atent alese, combinate cu ultimele descoperiri științifice și bazate pe studii clinice – nu e de mirare că produsele chiar au rezultate și au fost premiate la tot felul de competiții. La noi se găsesc la SEPHORA.

Loțiune micelară de la DEPLIN – un brand românesc care face produse cosmetice din ingredientele organice, majoritatea lor fiind și locale. La Sun Plaza găsești produsele la Douglas, în topul meu este crema reparatoare pentru mâini și corp.

2. Începe o nouă zi: hidratare & protecție!

De obicei pașii sunt: serum, hidratare, spf. Mie nu-mi plac rutinele complicate cu 7-10 pași, așa că optez pentru produse cât mai puține. Tu poți face cum crezi că este mai bine pentru tine, dar sfatul meu este să te documentezi bine înainte de a aplica anumite produse (mai ales cele cu acizi) unele pot face mai mult rău decât bine dacă nu-s folosite corespunzător și nu ții cont de tipul tău de ten și de particularitățile lui.

miniritual de dimineata cu produse vegane

Serum cu cafeină pentru ochi și Niacinamide + Zinc pentru ten – ambele de la The Ordinary – compania canadiană, parte din grupul DECIEM, care cred că nu mai are nevoie de prea multe vorbe de laudă sau de prezentare, e demult celebră pentru formulele simple și eficiente, combinate cu prețurile bune. Produsele The Ordinary se găsesc în Sun Plaza la farmacia Tei și în parfumeriile Douglas.

Cremă de ochi cu vitamina C de la Kylie Skin by Kylie Jenner – un brand-surpriză plăcută (îl găsești la Douglas): nu doar că are produse vegane & netestate pe animale, dar și formulele sunt curate, am verificat câteva pe SkinCarisma și au un scor foarte bun la siguranța ingredientelor. Am mai povestit despre acest site: aici găsești tot felul de informații despre produsele cosmetice & ingredientele lor, ai și o secțiune numita Cosmetic Ingredient Analyzer unde poți vedea cât de sigure sunt ingredientele unui anumit produs. E un instrument foarte util, dar eu recomand consumul său cu moderație și atenție & ținând cont de particularitățile tale – un produs poate avea ingrediente considerate ca fiind 96% sigure, dar ție să nu ți se potrivească, iar un altul poate fi cotat cu siguranță 68%, dar să fie exact ce-ți trebuie (poate procentul vine de la ingredientele ce ar putea dăuna pielii uscate, iar a ta nu e așa, poate din alte cauze, de aceea am zis că totul trebuie aplicat în funcție de noi, nu există nici produse minune, nici rețete general valabile). Și dacă tot m-am lungit, spun că tot din acest motiv mă feresc de a recomanda un anume produs, exemplele din lista de azi sunt pentru a vedea că există opțiuni vegane și la mall, de a recomanda anumite branduri sau game, nicidecum de a sublinia nevoia unei rutine precise sau a unui produs anume.

Cremă hidratantă de la DEPLIN – un brand românesc despre care am povestit deja.

BB cream cu SPF 30 de la Andalou Naturals – spf-ul este foarte important în rutina ta, și nu poate lipsi, oricât de simplă sau de complicată ar fi. Sunt o mulțime de variante: incluse în cremele de față sau în fondul de ten, dar eu aș recomanda să fie un produs separat, aplicat după crema de zi (sau în loc de, în unele cazuri) și înainte de fondul de ten (dacă îl folosești), pentru a putea pune o cantitate suficientă care să te protejeze, cu adevărat.

Am mai multe articole pe blog despre acest subiect, le poți găsi în secțiunea Cosmeticale, acum mai spun doar că bb cream-ul de la Andalou este un produs cu care eu mă împac bine – filtre minerale, nu lasă urme albe, formulă nu foarte grasă, ingrediente cotate ca fiind 97% sigure pe SkinCarisma (că tot am pomenit de ei), preț corect (produsele Andaou Naturals sunt la Bebe Tei). Aș mai recomanda, tot de la Sun Plaza, REN cu SPF 30 (SEPHORA) și NIOD Survival 30 (Bebe Tei) – care este preferatul meu.

3. Accentuează, corectează, zâmbește: produse de machiaj

Sunt tare încântată că au început să fie și la noi tot mai multe produse cosmetice vegane, din diferite zone de preț. Am așezat și câteva exemple de produse prietenoase cu bugetul la punctul 5, iar toate produsele cosmetice care-mi plac sunt pe blog, în categoria Cosmeticale amintită deja, și pe pagina de Instagram #IepuriiNuAuNevoieDeRimel.

produse vegane de machiaj de la sun plaza

Fond de ten KVD Beauty – Kat Von D este o pionieră în ceea ce privește produsele cosmetice netestate pe animale, brandul său a fost așa de la lansare, a militat pentru asta refuzând să intre pe piețe care cer încă testarea. La 2 ani de nașterea brandului apar primele produse vegane, iar acum întreaga lor linie este așa. Au formule bune, pigmenți puternici, putere mare de acoperire și o mulțime de premii. Le găsești la SEPHORA.

Blush e.l.f – un brand american ce spune că este pentru toată lumea (for every eye, lip and face) și oferă produse accesibile fără a face rabat la calitate: toate produsele lor sunt vegane, cruelty free, fără ftalați, sulfați, parabeni, nonilfenol, triclosan și alți balauri ce nu au ce căuta în produsele cosmetice. Chiar poți găsi variante bune la prețuri bune. În Sun Plaza produsele e.l.f. sunt la Douglas.

Balsam de buze Lanolips – brandul are produse hidratante cu mai multe întrebuințări: balsam de buze, cremă de mâini, de corp, pentru mici tăieturi – totul într-un flacon. Atenție, nu toate-s vegane, deși toate sunt netestate pe animale, așa că verifică eticheta dacă acest lucru este un important pentru tine. Produsele Lanolips sunt la SEPHORA.

Ruj Fenty Beauty by Rihanna – un brand cu produse curate, fără o mulțime dintre ingredientele considerate cu potențial toxic. Rujul e primul produs pe care-l am de la ei, să vedem ce mai urmează. Sau dacă :) Tot la SEPHORA.

Ojă Pretty Vulgar – o companie americană ce are produse cosmetice bune (fără parabeni, sulfati sau ftalati, multe dintre ele fiind vegane), deși ambalajele lor romantico-vintage nu-s nicidecum pe gustul meu. La Douglas.

4. Să stăm un pic: produse pentru răsfăț

De folosit în fiecare zi, săptămânal sau… când îți dă voie timpul & eticheta produsului. Deși sper să nu uiți să fii bună, în primul rând, cu tine. Reiau și sfatul de a te informa cum acționează și cum ți se potrivesc anumite produse, mai ales cele cu acizi, sfatul meu este să consulți un specialist și să le introduci treptat în rutină.

produse cosmetice vegane de la mall sun plaza

Serum cu vitamina C Geek & Gorgeous – un brand început din dorința unei fete de a scăpa de problemele cu tenul și apoi de a oferi, via blogul său, informații corecte cititoarelor, în limba lor – ajuns cel mai cel blog de frumusețe din Ungaria. Datorită blogului i-a cunoscut pe cei de la Helia-D – cel mai mare brand mass market din Ungaria. A urmat o colaborare și s-a născut Geek & Gorgeous. Îți recomand și site-ul lor, ai scheme și explicații despre rutină, info despre cum acționează produsele, modul lor de folosire. M-a dus un pic cu gândul la site-ul DECIEM, compania mama a lui The Ordinary – unde totul este foarte bine explicat și structurat, deși modul de a aranja și prezenta lucrurile este diferit. Dar sunt 2 locuri unde poți găsi informații corecte, explicate simplu.

Mască cu acid glicolic de la Andalou Naturals – am mai amintit de ei când am vorbit despre bb cream-ul cu SPF – ingrediente atent alese, ce provin din culturi nemodificate genetic. Le găsești în magazinele Secom și în alte multe farmacii sau magazine, la Sun Plaza sunt în Bebe Tei.

Cremă pentru gât și decolteu de la Ecooking – o companie daneză a cărei fondatoare, cu ani de experiență în domeniul frumuseții, a început să mixeze pe masa din bucătărie ingrediente aduse din laborator, dorind să-ți rezolve niște probleme cu tenul. A reușit să facă produse bune ce au avut succes printre prieteni, vestea a început să circule, ea și-a găsit parteneri și astfel s-a născut un brand cu produse eficiente și ingrediente curate (folosesc cât se poate de multe ingrediente naturale și organice), iar unele dintre produse sunt așa de sigure că pot fi și mâncate (acestea au pe etichetă un mic simblol cu un vas). Le găsești la Douglas.

Cremă de mâini & mască șervețel de la The Body Shop – alt pionier în lupta pentru netestarea produselor cosmetice pe animale. Mai mult, au produse vegetariene sau vegane, își tratează corect colaboratorii – fie ei fermieri sau furnizori, se implică în programe și cauze sociale.

Rolă de cuarț roz pentru masajul feței – nu știu câte face “cu adevărat”, dar de când le am (mai am una verde, de jad, primită de la o prietenă) mi-am creat un mic ritual de (aproape) fiecare seară de a-mi răsfăța fața câteva minute. Pe lângă relaxare, cred că ajută și la tonifiere. Cea roz e de la Bebe Tei, am văzut-o și la SEPHORA.

5. Și câteva alternative vegane la prețuri prietenoase

În ceea ce privește cosmeticele (și nu numai), cumpăr puțin și bun, îmi aleg cu grijă preferații, am o slăbiciune pentru produsele de nișă și pentru brandurile care încearcă să facă cât mai multe cât mai bine fără a fi arogante, sunt atentă nu doar la conținut, ci și la valorile companiei, design, ambalaj – așa că foarte rar ajung să cumpăr produse de masă. Dar sunt încântată că astfel de alternative există, și cum într-o ținută se pot mixa excelent niște blugi sustenabili și nu prea ieftini cu un tricou simplu luat cu câțiva lei dintr-un magazin vintage – tot așa putem jongla și cu produsele cosmetice.

În funcție de nevoile tale și, bineînțeles, de buget poți combina un șampon cu un preț mai prietenos cu o mască extravavantă din toate punctele de vedere, un gel de duș obișnuit cu o cremă de corp fabuloasă… Important e să alegi produse cât mai curate, nu o faci doar pentru modă sau planetă, ci și pentru tine.

produse cosmetice vegane pentru un buget redus

Produs de curățare The Ordinary – acesta este unul dintre produsele care mi-au plăcut mult de la ei, aș mai recomanda serumul cu acid hialuronic, buffet-ul, tonicul cu glicolic, exfoliantul cu AHA și BHA (cu precauțiile menționate deja, când este vorba de acizi). Consultă un dermatolog, vorbește cu o cosmeticiană bună, citește cu atenție informațiile de pe site-urile produselor, vezi ce ți se potrivește, ai răbdare și nu încerca totul deodată!

Rimel essence – un brand german cu produse vegane & cruelty free la prețuri mici, sunt implicați și în a susține tot felul de cauze sociale. Eu nu obișnuiesc să îmi iau lucruri de la ei, rimelul acesta a fost cumpărat de curiozitate și este mulțumitor pentru prețul său, dar mă bucur când observ că și companiile mass market sunt preocupate de a avea produse bune și etice.

Ojă Catrice – o companie germană ce face produse cu ingrediente cât mai bune, la prețuri bune. La Sun Plaza sunt în drogheria dm.

Tonic Cosmetic Plant pentru creșterea părului – o companie românească de la care nu cred că am mai folosit nimic. O prietenă mi-a recomandat acest tonic și așa am descoperit că produsele lor sunt vegane & netestate pe animale. Nu pot zice mare lucru despre tonic, l-am folosit de 2 ori în 2 săptămâni diferite (recomandarea este de 2 ori pe zi), dar știu că mi-am făcut, acum ani de zile, un amestec, pentru creșterea părului, din tincturi luate de la Plafar – cu ardei iute, brusture și încă ceva (la recomandarea unui stilist) – și chiar mi s-a părut că părul a crescut mai repede și mai des. Azi nu cred că aș mai avea curajul de a mai face astfel de experimente, așa că nu e nicidecum un îndemn de a folosi tot felul de combinații sau de pomezi, dar probabil că este ceva prietenie între ardeiul iute și părul ce crește mai repede din moment ce aud a doua oară ceva în legătură cu treaba aceasta. Iar eu nici nu am nevoie, părul meu crește foarte repede, dar un extraimpuls nu strică… sau cine știe :)

Cremă de mâini Dr. Konopka – o companie care are la bază rețetele doctorului Konopka din Talinn. În 1931, și-a deschis o farmacie și a continuat studierea plantelor și a proprietăților acestora, de care era pasionat. A urmat o carte cu rețete de frumusețe, publicată în 1938, care stă la baza formulelor de azi. Eu am încercat și gelul de duș cu mușețel care a fost o surpriză tare plăcută, iar produsul este vreo 12 ori mai ieftin față de gelul meu de duș favorit cu mușcată de la Aesop, pe care o să-l folosesc, totuși, în continuare :). Dar îmi place când găsesc alternative simpatico-ieftine. Dacă tot suntem aici țin să mărturisesc că gelul de duș este singurul produs cosmetic din care deschid 2 în același timp (în afară de ruj și de ojă, la care am cel mult 5). În rest, doar câte 1, am declarat război risipei. A, să nu uit să spun: produsele Dr. Konopka sunt la Bebe Tei.

Cam asta a fost. Sper din inimă că ai găsit câteva idei bune în materialul de azi. La Sun Plaza mai sunt și alte produse cosmetice vegane, dar am zis să mă opresc acum la acest minikit de frumusețe. O să mai fie materiale, menționez, în goană, produsele pentru păr Maria Nila pe care le găsești la Profihairshop.

Ai mai putea găsi info utile aici:

– în articolul despre piața cosmeticelor vegane de pe site-ul Future Market Insights;
– în secțiunea despre cosmeticele vegane & cruelty free de pe vegan.com;
– pe platforma The Good Face Project;
– poți afla mai multe date despre produs (data fabricației, viața la raft etc) pe checkcosmetic.net sau checkfresh.com;
în materialul meu despre cosmeticele curate – la care am lucrat vreo săptămână.

Drumul acesta al produselor făcute cu mai puțin rău nu e deloc ușor, de multe ori dacă încerci să faci bine într-o parte strici într-o alta, este și ceva politică & marketing la mijloc, dar cu toate acestea sunt multe companii care fac eforturi să fie și să ne fie un pic mai bine. Da, nu există oameni, branduri sau decizii de 10, dar există cei care încearcă să facă azi un pic mai mult ca ieri. Și nu e deloc ușor, mai ales când o fac zi de zi.

2 Comments

  • Reply Florenta March 10, 2021 at 1:09 pm

    Multumesc pentru prezentare si efort, totul arata f bine si e si util. Eu am o intrebare din alta zona, nah, m-am trezit si eu cu ale mele, floarea de unde e floarea? E superba.

    • Reply Aveți și pe roz March 12, 2021 at 10:06 am

      Haha, floarea e de la Leroy Merlin. Nu de la cel din Sun Plaza, e luată acum ceva vreme, dar am văzut și acolo tot felul de flori & plante de apartament superbe.

    Leave a Reply

    *