Cum am ajuns să câștig cursa #1AnDoarCu5 obiecte vestimentare cumpărate și cum o poți face și tu

October 6, 2019

În mai 2018 mi-am propus ca, timp de 1 an, să îmi cumpăr doar 5 piese vestimentare. Asta înglobând accesorii, genți, pantofi, bijuterii. Mda, știu… :) Pe parcursul anului, am avut câteva materiale în care am arătat sau povestit ce s-a întâmplat prin diversele etape ale dietei vestimentare, dar cred că a venit momentul să adun câteva concluzii într-un loc, mai ales că am prieteni care s-au apucat de cura #1AnDoarCu5 și poate-i ajută ideile mele.

Un strop de recapitulare

Episodul 1decizia sau cum a început totul.

Espisodul 2 primele 3 luni.

Episodul 36 luni din anul cu doar 5 obiecte vestimentare cumpărate.

Episodul 4care au fost cele 5 piese alese.

Și… cum ai rezistat?

Este întrebarea pe care am primit-o cel mai des de la cei ce auzeau de această cură, #1AnDoarCu5, de neținut pentru cei mai mulți. Să fiu sinceră, habar nu am cum am făcut sau cum a trecut anul deoarece nu mi s-a părut că am făcut mare lucru, nici măcar nu am poftit la vreun articol sau m-am abținut doar de dragul de a duce provocarea la final. Dar sunt sigură că etapele de dinainte de acest an m-au antrenat pentru această cursă, acum doar am parcurs-o aproape fără să-mi dau seama. Ba chiar, cu cât am stat mai mult să mă gândesc la ea, cu atât mi-am dat seama că paralela cu un stil de viață sănătos nu e deloc forțată, așa că mă voi folosi, pe parcursul articolul, de astfel de comparații ce cred că mă ajută să spun mai bine ce mi-am propus.

Am intrat în magazinele în care obișnuiam să intru și înainte de anul de detox vestimentar, dar dacă înainte mă întrebam dacă obiectul cu pricina este demn de a intra în lista de 5 (pentru cei ce nu știu mi-am propus, acum aproape 5 ani, să am cel mult 5 din fiecare articol vestimentar – rochii, fuste, pantaloni etc.), acum era un altfel de 5 și de întrebare – dacă e potrivit pentru anul cu 5. Și înainte acceptam cu greu un nou intrus în dulap, acum era și mai greu să-mi intre ceva în grații. Dar cred că ce e importat aici este că în anii de antrenamente am redus din ce în ce mai tare numărul intrărilor în magazine și a produselor ce-mi câștigau inima, cred că în anul precedent cumpărasem 10-12 obiecte, așa că, de fapt, doar am intensificat antrenamentul și am zis, un pic mai des, NU. Mi-am dat seama că anul cu 5 a fost maratonul pentru care m-am antrenat în ultimii ani, în care am tot redus, simplificat și renunțat la surplus. Și am scris 10 idei ce poate te ajută să pleci într-o astfel de cursă. Doar și când decizi că vrei să duci o viață mai sănătoasă începi cu antrenamente ușoare, apoi le intensifici și diversifici, renunți la alimentele nesănătoase, cauți magazine și producători cu ingrediente mai bune, eviți nebuniile ce au doar calorii goale sau ce rezolvă doar o poftă de moment. Nu zic că nu poate fi un început șoc – după ani de stat pe canapea și de sărit în mașină și dacă mergeai până la supermarketul din colt să te apuci deodată de sport, de a mânca mai puțin și mai sănătos, a alege mai puține chestii procesate și a te mișca mai mult. Dar tot în timp se conturează pătrățelele și, mai ales, tot timpul decide dacă rămâi cu ele. Cam la fel este și cu disciplina vestimentară.

Da, la mine a fost o etapă firească, născută în urma altor decizii pe care le-am luat, în ultimii ani, și a antrenamentelor efectuate zilnic de a-mi simplifica viața și dulapul. Și deși cred cu tărie că fiecare are ritmul său și poate reduce, tăia, tria sau chiar parcurge 3 astfel de curse una după alta o să scriu, totuși, niște sugestii.

10 idei ce te pot ajuta să parcurgi cursa #1AnDoarCu5

1. Fixează-ți un scop. Visezi la o garderobă mai simplă, nu mai vrei să dai banii aiurea pe ce nu-ți trebuie, îți dorești un an de detox vestimentar cu 0, 5, 10 articole cumpărate doar ca să vezi că-l poți ține, ai in minte câteva piese de podium și dorești să economisești pentru ele, vrei să fii de ajutor planetei, ai nevoie să strângi bani pentru ceva ce nu are deloc legătură cu moda – important e să pleci la drum cu un obiectiv. “Without having a goal it’s difficult to score“ – e un gând găsit prin mai multe cărți inspiraționale, ba chiar și la mai mulți autori, eu îl amintesc pe Paul Arden despre care am mai scris când am povestit despre una dintre cărțile lui care mi-au plăcut, Whatever you think think the opposite.

2. Fă în fiecare zi ceva pentru a fi mai aproape de ce ți-ai propus. Corpul de plajă nu se face într-o zi, de ce ar fi altfel pentru garderoba capsulă? Ai avut ani de cumpărat (mai) haotic, nu poți anula mii de ore de obiceiuri nesănătoase (sau nepotrivite ție) în 3 minute sau după ce ai văzut ceva ce te-a inspirat. Totul se va întâmpla treptat, importat e să-ți dorești asta, să pornești la drum, să faci pas după pas. Cum nu trebuie să ridici zilnic greutăți sau să alergi zeci de minute pentru a avea un trup sănătos, tot așa nu e nevoie să răstorni zilnic dulapul căutând intrusul ce nu se mai potrivește noii tale filosofii. Dozează-ți efortul, fă in fiecare zi ce simți că-ți face plăcere, dar și te aduce cu un pas mai aproape de scopul tau.

3. Lasă-te să greșești. O prăjitură nu strică un regim de viață sănătos, nici 1 fustă (una, da?) cumpărată la impuls o dietă vestimentară. Fie ea și de la ZARA. Nu, nu e nimic în neregulă dacă poftești ceva de la ZARA, eu mi-am propus să elimin magazinele fast fashion din meniu, de aici gluma.

4. Gândește-te la ce stă în spatele alegerilor tale. Așa cum există motive pentru mâncatul excesiv, așa există ceva care te face să cumperi nebunește. Dacă înțelegi ce te face să acționezi într-un fel e mult mai simplu să îți corectezi acel obicei.

5. Fă-ți o listă cu “alimente” pemise și o alta cu cele de savurat rar. Nu cred în diete-șoc, indiferent că este vorba de alimentație sau de modă, așa că nu te voi îndemna să tai de pe listă anumite obiecte sau magazine. Dar cum și în ceea ce privește mâncarea ai niște preferate, pe care le-ai înflueca mereu, sunt sigură că așa se întâmplă și în ceea ce privește articolele vestimentare. Ce trebuie să faci este să-ți dozezi (și analizezi) porțiile. Îți fac bine acele preferate? Ți se potrivesc? Sunt de calitate? Sau e momentul să introduci în dietă lucruri noi? Eu am tot povestit că de când m-am apucat de cumpărat mai puțin am redus achizițiile din magazinele mamut cu modă pe repede înainte, așa că dacă e să aleg un astfel de loc prefer să iau ceva de la UNIQLO. Sau poți opta pentru alegerea doar a pieselor vestimentare cu materiale de calitate, ce durează mai mult de un sezon. Și astfel e un fel de a alege mai bun, dar și de a-ți tria poftele.

7. Caută înlocuitori mai sănătoși. La fel ca într-o cursă pentru o viață echilibrată – când începi să înlocuiești zahărul, sucurile acidulate, prăjelile și alte alimentele capcană cu variante mai sănătoase, ai putea găsi înlocuitori pentru pofta de cumpărături ce rămân în dulap, sunt luate cu ceva numere mai mici (sau mai mari), doar pentru că ți-a plăcut modelul, au fost înhățate la reduceri deoarece prețul era tare apetisant… și tot așa. Spune STOP cumpărăturilor goale, tot așa cum ar fi bine să faci cu acele calorii goale ce nu te hrănesc, ci doar satisfac un moft, sau chiar o foame, de moment.

8. Nu ciuguli între mese. Indiferent că ți-ai propus un an cu 5 sau doar o perioadă în care să cumperi mai puțin, unul dintre secrete este să nu te lași tentată de cumpărăturile de umplutură care, speri tu, nu se (de)pun – “lasă că e doar un accesoriu”, “hai că a fost la reduceri grase”, “un tricou nu se pune” – așa ajungi la un dulap XXL fără să știi cum s-a întâmplat asta. Nu zic să nu te bucuri de ceva apărut în cale, mai ales dacă este o achiziție isteață, dar de regulă astfel de lucruri nu sunt decât balast. Știi doar că în loc să ronțăi mereu covrigei, merdenele, batoane energizante, minieclere și alte năzbâtii mai bine te așezi, din când în când, la masă și mănânci ceva bun pentru tine și trup. Da, 300 de calorii sunt 300 de calorii, dar contează dacă vin dintr-o porție de cartofi prăjiți asortată cu o maioneză incertă sau dint-o mâncărică de vinete, roșii și pamezan. La fel și la rochii – în loc de ceva veșminte îndesate rapid în sacosă, dintr-un implus de moment, aș prefera o rochie croită cu rabdare și aleasă după ceva eforturi și chibzuință, dar care “mă va hrăni” în ceva ocazii.

9. Nu trebuie să o faci. Deși ți se urlă zilnic din ecrane, bloguri sau cărți că e musai să-ți simplifici ACUM casa, șifonierul, noptiera, dulapurile, baia sau viața, nu, nu trebuie să faci asta. Oricât de eliberator crezi că ar fi nu, trebuie să fie un pas de făcut dacă nu crezi că vremea lui sau dacă nu te simți în stare să te înhami la un astfel de drum. Poate îl pregătești cu alți pași, poate simplificarea înseamnă să tai din alte părți sau poate pur și simplu cumpărăturile nu-s ceva la care dorești sau poți să renunți acum.

10. Fii prietenul tău cel mai bun. Sunt sigură că măcar într-unul din domeniile vieții tale te pui pe ultimul lor. E minunat să facem lucruri pentru cei dragi, să alegem să le fie întâi lor bine, dar gândeste-te, măcar uneori, la tine ca la omul cel mai drag. Fă-ți analizele, fă zilnic mișcare, cinstește-ti corpul oferindu-i hrana care-l hrănește, dă-i minții combustibil – partea cu hainele va veni ca un pas firesc. Și da, meriți un lucru de calitate, un răsfăț, un obiect ce-ți aduce bucurie. Îl poți privi ca pe un aliment înțelept ales, ca să păstrez paralela, ce nu doar ca te va face mai fericită, dar îți va tine de foame mai multă vreme. Deoarece, cum deja repet obsesiv – 5 rochii fantastice pe care le porți cu bucurie sunt mai multe ca 25 așa și așa ce rămân, de cele mai multe ori, în dulap. Și chiar dacă dai pe cele 5 cât pe vreo 10-15 dintre cele dinainte, tot ești câștigată. Pe toate planurile.

Concluzie de dinainte de plecat în cursă

La fel ca la un maraton, dincolo de a-ți demonstra că poți să faci ce ți-ai propus, cred că e important să te poți bucura de fiecare kilometru parcurs. Când aceasta se transformă în durere sau frustrare, cred că e timpul să te gândești dacă chiar este ceva pe care trebuie să-l duci la bun sfârșit. Așa cum o viață sănătoasă cuprinde multe aspecte și o o garderobă aerisito-minimalistă poate permite mici deraieri de la traseu. Și apoi, poate nici nu e nevoie să fii minimalistă în toate aspectele vieții tale, nu-i asa? Cum spun eu mereu, nu cred în oamenii de 10 la toate materiile, iar cei ce nu pot pune frână cumpărăturilor impulsive poate sunt foarte cumpătați și echilibrați în alte aspecte alte vieții lor.

Și apoi, orice drum pe care pornești te învață ceva, chiar dacă ajungi sau nu la destinație. Poate descoperi magazine sau designeri noi, poate așa reușești să renunți la ceva la care ai dorit mereu să renunți (magazine fash fashion, croieli nepotrvite ție, materiale plăsticoase), poate descoperi modalități de a cumpăra fără a cumpăra – să faci shopping în propriul dulap sau să organizezi un schimb de haine cu prietenele, unde fiecare aduce ce-i prisosește, iar ce rămâne fără un nou stăpân poate fi donat unor persoane ce nu-și permit să cumpere nici măcar 5 lucruri pe an.

Ce am învățat eu din acest an-maraton?

1. Nu trebuie să mănânc în fiecare zi desertul preferat ca să mă bucur de el. Dimpotrivă. Și da, la haine mă refer acum, nu la eclere.
2. Limitările creează drumuri noi.
3. Prefer să dau 200 de euro pe o o rochie pe care o port și o plac decât 50 pe 3 așa și așa ce vor rămâne, de cele mai multe ori, în dulap.
4. Mă simt fantastic când alegerile mele ajută și recompensează niște oameni, branduri, afaceri ce chiar merită.
5. Faptul că nu suntem toți la fel, că putem să ne ajutăm, inspirăm, învățăm sau chiar ignorăm e motorașul ce pune lumea în mișcare. Să avem grijă de el!

Și acum?

Au trecut 5 luni de când am terminat maratonul, dar nu m-am aruncat nicidecum în bucate, deoarece, așa cum spuneam, nu cred în cure șoc, ce nu ajută nicicum dulapul sau organismul, ci în găsirea unui stil de viață potrivit… pe viață. Așadar, voi continua să cumpăr puțin și bun. Voi căuta noi designeri, locuri sau magazine și le voi da mai departe. Poate anul acesta fi cu 15 articole cumpărate (până acum 5 articole), poate anul viitor va avea 3. Nu prea cred că mai contează așa tare, știu că am ajuns la un fel de ritm pe care-l pot menține toată cursa. E foarte posibil să mai am nevoie de pauze, să mă accidentez sau opresc un pic, dar știu că e un drum potrivit mie. Și cred ca acesta e singurul rezultat care contează.

No Comments

Leave a Reply

*