Idei, după 4 ani de #câte5, ce te pot ajuta să-ți simplifici dulapul și nu numai

January 7, 2019

Au început să fie la modă minimalismul, simplificarea, decongestionarea casei și a dulapului, traiul simplu și plin sens. Mă bucură teribil, sunt niște idei ce chiar e tare bine că prind și sper din inimă ca moda lor să țină mai mult de 2 sezoane. Și cum filosofia mea, #câte5, face 4 ani zilele acestea, am zis să adun câteva învățăminte din acești ani ce sper să te ajute să-ți simplifici dulapul, casa și gândurile… dacă ai de gând să te apuci de așa ceva.

De ce să faci asta?

Cercetătorii (britanici și nu doar ei) au descoperit că muncim, trăim, dormim și chiar visăm mai bine într-un loc curat, organizat, neaglomerat. Ba mai mult, s-a dovedit că lucrurile frumoase nu doar că ne bucură ochiul și sufletul, dar ne influențează și starea de sănătate. Chiar povesteam despre aceasta în articolul despre Viena unde am scris si despre fabuloasa expoziție Beauty Sagmeister & Walsh.

Cum aleg ce drum să aleg?

Indiferent că se cheamă #câte5, metoda KonMari, hygge, ikigai, minimalism, puțin și bun sau nu-mai-am-cu-ce-să-mă-îmbrac-deși-am-dulapul-plin important e să iei din toate acestea fix ce ți se potrivește.

Citește cărți sau bloguri, vezi filme sau emisiuni, ascultă podcasturi, caută idei cât mai diferite despre simplificare, minimalism, renunțare, ordine și sensul vieții. Nu trebuie să le pui în aplicare pe toate, dar așa vei vedea, măcar un pic, ce ai putea adopta (sau ba) de aici. Sau nu face nimic din toate acestea și pornește la drum doar cu ce crezi tu că înseamnă un trai mai simplu. Fă-ți propriile regulii și începe să arunci ce nu-ți trebuie. Eu așa am făcut.

Cum încep?

Păi… după o analiză îndelungă sau dintr-odată. Poate citești o carte si hotărăști să-ți donezi pe loc jumătate de garderobă. Sau poate te impresionează un film sau un articol ce te fac să-ți planifici o schimbare, în mai mulți pași. Poate va fi un mix dintre acestea, nici nu contează prea tare cum se întâmplă. Toate acestea depind, firește, și de felul tău de a fi, de timp, de resursele financiare, de spațiu, de cât de tare te-a prins ideea. Eu cred că e minunat să fii inspirat și motivat, dar acesta e doar primul pas. Ți se deschide o ușă, decizi că ești îndeadejuns de curios, dar și de curajos încât să dorești să intri, dar important e ce se întâmplă înăuntru. Și cât vei sta acolo.

Strop cu strop fac al mărilor potop

Așa obișnuia să spună bunica mea. A ajuns una dintre replicile mele favorite ce merge de minune și acum. Oricât de apetisantă ți se pare o idee, chiar dacă un serial te face să răstorni casa imediat după vizionare și să aduni surpulsul în saci, gândește-te că simplificarea nu înseamnă acțiuni punctuale, ci lucruri pe care trebuie să le susții zi de zi. Mereu spun că un stil de viață minimalist și o garderobă simplă sunt ca o relație de lungă durată. De orice tip ar fi ea: cu tine, cu un partener, cu sportul, cu mâncarea. O iubire se clădește pe avântul îndrăgostelii și un corp armonios și sănătos pe decizia de a începe o astfel de viață, dar ele se dezvoltă, cresc și se mențin prin deciziile zilnice. Nu slăbești dacă ții 3 săptămâni un regim drastic și nici nu clădești ceva durabil doar cu fluturii din stomac. Tot așa, chestia aceasta cu simplificatul e un proces ce se ridică și se șlefuiește în fiecare zi. Iar când ajunge să fie parte din tine, să nu te supere sau frustreze, să nu te obosească sau să te îmbie să trișezi – atunci ai reușit. La fel ca un stil de viață sau o iubire.

Ce fac cu lucrurile care nu-mi mai trebuie?

Donează, oferă, reciclează, vinde, modifică, fă cadou sau organizează un schimb cu prietenele. Important este să alegi ceva ce funcționează pentru tine, de care dorești să te ții și care nu e o corvoadă. Am pe blog un articol ce îți poate da mai multe idei.

Câteva daruri pentru drum

La fel ca în poveștile copilăriei, dacă tot am un avans în istoria aceasta cu minimalismul, simplificatul și organizatul, am zis să îți pun la dispoziție câteva trucuri, poate te ajută în drumul tău. Nu trebuie să le folosești pe toate, ba chiar le poți schimba, adapta sau completa astfel încât să îți fie într-adevăr de folos.

antrenor pentru simplificare

Fă pauze între mese. Chiar dacă decizi să stai un weekend închis în casă și să arunci ce nu ai nevoie, vei vedea că acesta e doar începutul. Simplificarea e un animal veșnic flămând ce va pofti de la tine din ce în ce mai mult. Eu am început prin a-mi dori să am doar #câte5 din fiecare articol vestimentar și de aici au plecat tot felul de descoperiri: lucrurile mai puține au atras după ele obiectele mai bune, acestea alte magazine, locuri și creatori, a apărut dorința de a da mai departe, au venit articolele cu idei, ținutele mai simple, evenimentele cu #DauMaiDeparte. Caracatița s-a extins și spre alte zone: mi-am dorit și cosmeticale mai puține, acestea au devenit și mai bune, mai etice, mai curate. Au răsărit apoi alte brațe: materiale reciclabile, mai puțin plastic, mai multă grijă pentru planetă, vacanțe mai cu sens, mai puține magazine vizitate și mai multe lucruri cu miez… Dar toate acestea au nevoie de timp să se așeze, să își facă loc în viața, mintea, inima și în casa ta. Așa că, ai răbdare, lasă-te să greșești, dă-ți voie să te răzgândești și nu cere unui fier de călcat să spele rufe.

Împarte lucrurile în 5. Pune laolaltă lucrurile dintr-un loc pe care intenționezi să-l organizezi: șifonier, dulap cu vase, bibliotecă, sertar cu șosete și începe triatul. Inspiră-te din Sex and the city și invită niște prietene, dacă simți că e ceva care să te ajute. Nu mai știu câte categorii erau acolo și cum se întâmpla, de fapt, trierea, eu aș sugera 5 cutii: lucruri de păstrat, de donat, de aruncat, de transformat și de vândut. Poți relua metoda grămada la fiecare curățenie generală, la început sau la final de an, primăvara și toamna sau de câte ori simți că este nevoie.

Unul trebuie să plece. Îți poți propune să renunți la câte un obiect pe zi, la unul pe lună, poți avea câteva saptămâni (sau chiar luni) de lucru intensiv și apoi face o pauză, organizează-te cum îți e mai bine și cum te ajută să te ții de antrenament. Obiectele cu pricina pot fi donate, aruncate, oferite în dar, vândute sau transformate – așa cum ziceam mai sus.

Când cumperi ceva, renunți la altceva. Am întâlnit această idee și la Karim Rashid, în cartea sa: Design Your Self, m-am bucurat că suntem cam în aceeași direcție, deși eu aș spune că obiectele nici nu trebuie să fie din aceeași familie – poți cumpăra o rochie și renunța la o cană. Sau la mai multe, de ce nu?

Cel mult 5 articole din fiecare obiect vestimentar. Sau găsește-ți echivalentul acestei filosofii.

Organizează un schimb de haine sau de obiecte cu prietenele. Poate fi un mod simpatic de a petrece mai mult timp împreună, vă puteți vedea pe rând, la fiecare dintre voi, puteți povesti despre trucurile voastre de organizare, plecați cu alte obiecte și astfel nu mai treceți așa des pe la mall, iar la final lucrurile rămase fără stăpân pot fi donate. Eu am avut, în decembrie, un astfel e eveniment, #DauMaiDeparte cărți de dat mai departe, și intenționez să mai fac astfel de întâlniri deși cărțile nu sunt dintre lucrurile pe care aș dori să le diminuez, dimpotrivă. Dar se întâmplă să am dubluri sau să mai primesc diverse volume ce nu mi se potrivesc și atunci cred că schimbul este o idee de a reîmprospăta ceva, indiferent că este biblioteca sau garderoba, fără a renunța neapărat la obiecte, ci doar făcându-le mai potrivite ție.

Fă o listă cu iubire. Așază acolo cele mai importate sau mai folosite lucruri (îți place să bei ceai, ești pasionat de gătit, iubești cărțile, la birou ai un anumit cod vestimentar, îți plac sandalele și ochelarii de soare, ai hobby-ul x, visezi la o canapea mare în mijlocul camerei) și decide să investești timp și energie în aceste lucruri. Triază drastic tot ce nu îți place din ce deții, referitor la aceste domenii, investește în obiecte noi și ocupă-te, timp de 3-6-12 luni, doar de aceste categorii. Restul va veni firesc, deja vei avea niște luni de antrenament și favoritele sunt deja în ordine.

Nu arunci, faci loc. Nu trebuie să privești toată treaba aceasta ca și cum ai arunca pe geam banii dați pe acele obiecte. Uită-te la acest lucru ca la un proces. Așa cum atunci când apelezi la un fotograf, un stilist, un arhitect, un terapeut – suma dată pe acele servicii reprezintă toată pregătirea acelui om, experiența sa, munca de până atunci, priceperea, creativitatea, cărțile citite… și câte și mai câte, tot așa, casa ta din doar 1000 de obiecte a ajuns așa datorită celor 2346788 de obiecte de până atunci. În plus, simplificarea aceasta, fie ea a dulapului, a programului sau a casei poate face altor obiecte sau dorințe: o cameră rămasă goală se poate transforma într-un dressing, o sală de sport sau într-un atelier, balconul scăpat de pungile, plantele și cutiile ce-l sufocau poate deveni un colț de relaxare, curtea neapetisantă se poate transforma într-o grădină fermecătoare.

Cutiile sunt magice. Te ajută să organizezi, să ascunzi, să pui deoparte, să triezi și chiar să decorezi.

Nu te speria de scump. Citisem undeva – și îmi e ciudă că nu mai găsesc acel articol, mă enervează teribil să povestesc ceva fără să dau sursa – că o tipă (ziarist, blogger, editor de modă, nu mai știu exact) își propusese să nu mai cumpere nimic mai ieftin de 150 $. Mi-a plăcut teribil ideea, e un tot un fel de #câte5. Eu nu susțin și nu te îndemn să alegi doar după lucruri scumpe, știi doar că mă bucur cu aceeași putere și de un obiect găsit în talcioc și de unul de la un concept store simandicos, dar de multe ori prețul mare se reflectă în calitate. Așa că, dacă tot renunți la balast, când vei cumpăra alte obiecte, deoarece da, e imposibil să nu mai cumpărăm deloc, încearcă să alegi piese de calitate. Fie că vorbim de rochii, de canapele sau de farfurii. La urma urmelor, 5 rochii fabuloase înseamnă mai mult decât 35 așa și așa și poți da pe ele cât ai fi dat pe cele 35 de dinainte.

Nu încerca să alergi în pantofii altuia. Când începi să faci lucruri apar tot felul de voci ce te întreabă, pe diverse tonuri, de ce nu faci și aia sau ailaltă. Tuturor li se pare firesc ceva ce, de cele mai multe ori, e departe de firescul sau de ritmul nostru. Așa cum nu urmezi programul altcuiva de antrenament, cum nu e indicat să preiei lista de recomandări cosmetice dată de un specialist prietenei tale, cum nu ai purta o rochie doar pentru că altcuiva îi vine senzațional – de ce să îți organizezi casa, garderoba sau vacanța după preferințele altcuiva? Ține cont de recomandarile unui prieten sau ale unui specialist, cere păreri, informează-te despre soluții și variante, dar alege, simplifică, fă ordine, aruncă, redecorează ținând cont de preferințele tale. Doar tu vei locui în acel spațiu sau vei purta acele lucruri, nu?

Excepțiile fac viața interesantă și minimalismul cu miez. Nu trebuie să arunci tot. Povesteam că eu fac excepție de la aruncat cărți (aplic aceeași treabă și la jucăriile din copilărie), în plus, îmi dau voie să am mai mult de #câte5 la ochelari de soare și la încălțări sport. Găsește-ți slăbiciunile și ai grijă de ele, din ele se trag și puterile tale.

Cum rămân pe drumul schimbării sau cum fac să nu mă îngraș la loc?

Nu rămâi, dacă nu ți se potrivește. Ca să fac iar o paralelă, e important să ai o dietă bazată pe ce îți place. Degeaba ți se impune un regim cu carne dacă tu abia înghiți 3 sarmale de Crăciun sau ți se recomandă să scoți brânza și fructele din alimentație, dacă ele sunt favoritele tale. Firește, nu vorbesc acum de interdicții medicale, ci de faptul că un regim, oricare ar fi acela, trebuie să se sprjine pe puterile tale, nu pe slăbiciuni. Dar dacă simți că îți face bine, că deja ai dat jos câteva kilograme, continuă. Poți avea zile de pauză când îți iei a 6-a fustă plisată sau încă un set de cești de cafea, dar fă din acestea excepții. Și încearcă să contrabalansezi acțiunea: eu când am observat că am ajuns la am 6 fuste plisate (da, am o slăbiciune pentru ele), am renunțat rapid la 4 dintre ele. Sau lasă-te să ai 6 fuste plisate, dar redu numărul din altă categorie (bluze, rochii, blugi). Găsește-ți dieta potrivită ascultă-ți trupul și inima și… treci la treabă!

Apa plată ce nu mai salvează mare lucru

Da, schimbările ce vin firesc sunt cele mai sănătoase, fiecare are ritmul său – susțin aceste lucruri cu tărie. Dar minimalismul nu înseamnă doar poze apetisante pe Instagram, o garderobă firavă, dar puternică și un spațiu unde începi să te simti bine. Încearcă să fii un om mai bun și mai organizat în alte aspecte. Alege obiecte ce fac mai putin rău planetei, adoptă un animal sau luptă pentru drepturile lui, ajută un prieten ce are nevoie de tine, donează timp, obiecte sau sânge, fă voluntariat, du-te la controale medicale periodice, fă curat și în fața casei, nu-ți însuși munca altuia, nu te făli prea tare (un pic de mândrie e sănătoasă și firească) cu genți scumpe sau cu vacanțe exorbitante. E minunat că ai parte de lucruri spectaculoase, dar cred că valoarea (și liniștea) unui om este dată și de cum se comportă cu alții. Mai ales cu cei mai puțin norocoși ca el. Altfel riști să fii ca cei ce după ce-și comandă, într-un fast food, un munte de mâncare încheie victorioși cu replica: și o apă plată, vă rog. Ce doresc să zic este că ar fi bine așezi acest minimalism/ordine/hygge/pace sau cum dorești a-i spune într-un șir de cât mai multe astfel de decizii.

Și un ultim sfat: nu pune benzină într-o mașină diesel

Dacă tot ți-ai propus un nou început, obiecte mai puține, liniște mai multă, un program mai aerist, un șifonier mai simplu – fă toate acestea ca și cum ai face-o pentru cel mai exigent client sau pentru cel mai de preț prieten. Pentru că nu ar trebui să te gândești la tine ca însemnând mai puțin.

Și niște bibliografie, nu doar despre minimalism și organizare, dar care sper să te ajute să te îndrepți spre aceste lucruri, dacă te interesează:

site-ul Mariei Kondo, regina oganizării, cea care a scris Magia ordinii – eu recunosc că nu am citit-o și nici nu prea mă tentează, mi se pare mai potrivit mie să-mi găsesc propriile metode și drumuri, dar am auzit că poate fi o lectură ce-ți schimbă viața;
– serialul Tidying Up With Marie Kondo de pe Netflix;
Design Your Self de Karim Rashid (a fost tradusă și în română);
– cartea Whatever You Think, Think the Opposite a lui Paul Arden (și ea a fost tradusă și în română);
– filmul The true cost;
– documetarul Minimalism;
site-ul Apartment Therapy;
blogul Dianei Mihăilă – primul organizator cu atestat de la noi;
– paginile de Instagram Coffentropy și This Wild Idea;
– site-urile Ethical consumer și Made safe.

De la mine, ai mai putea citi:

idei pentru o garderobă capsulă pornind de la filosofia #câte5;
despre cum putem folosi mai puțin plastic în viața de zi cu zi;
câteva lămuriri despre testarea cosmeticelor pe animale;
– un articol despe companii ce fac blugi sustenabili;
10 articole vestimentare la care merită să nu te zgârcești;
unde putem dona haine… în București și nu numai;
cum încerc să fiu o eco-fașhionistă;
17 obiecte vestimentare cu care am alcătuit mai multe ținute.

Iar dacă treburile de mai sus ți se par niște aiureli deloc potrivite ție, e minunat. Nu trebuie să facem toți aceleași alegeri, dimpotrivă. Sunt sigură că ai o mulțime de alte lucruri pe care le faci cu bucurie și pasiune la care cineva cu o casă minimalistă sau cu un dulap alcătuit din 50 de piese poate nu s-ar pricepe prea tare.

10 Comments

 • Reply Ramona Oncescu January 7, 2019 at 2:06 pm

  Cred ca asta e articolul cu 150$: https://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2015/10/the-case-for-expensive-clothes/408652/

  Lots of looooove!

  • Reply Aveți și pe roz January 7, 2019 at 2:53 pm

   El pare a fi, în mintea mea avea o altă formă, dar au trecut ceva ani de atunci. Mulțumesc. <3

 • Reply Livia January 8, 2019 at 10:59 am

  Inteleg ca este difuzat pe Netflix noua serie a Mariei Kondo, in care ajuta diversi hoarders sa aplice metoda ei, mi-am propus sa urmaresc :)

 • Reply Elena Stanciu January 8, 2019 at 2:39 pm

  Acesta mi se pare cel mai echilibrat si inspirational articol de acest gen. Imi place foarte mult felul in care ai scris despre deciziile tale si despre faptul ca fiecare ia ce ii foloseste. Felicitati pentru text, felicitari pentru evolutie si multumesc pentru inspiratie! :)

  • Reply Aveți și pe roz January 10, 2019 at 8:26 pm

   Ah, mulțumesc din inimă pentru mesaj, mă bucură teribil ce spui!

 • Reply Daniela January 11, 2019 at 4:04 am

  Foarte util si si inspirational, cred ca ti-a luat ceva sa-l scrii. Felicitari entur cei 4 ani!

 • Reply Maria February 5, 2019 at 12:00 pm

  Un articol foarte bun, de regula citesc in fuga, pe diagonala insa de data aceasta, am savurat fiecare cuvant.
  Mi-a placut foarte tare fraza de mai jos, ar trebui reamintita din cand in cand, tuturor
  “valoarea (și liniștea) unui om este dată și de cum se comportă cu alții. Mai ales cu cei mai puțin norocoși ca el. Altfel riști să fii ca cei ce după ce-și comandă, într-un fast food, un munte de mâncare încheie victorioși cu replica: și o apă plată, vă rog. “

  • Reply Aveți și pe roz February 5, 2019 at 8:14 pm

   Hehe, păi așa e, nu? Și apoi, și eu învăț din mers, am zis că poate ajută epifaniile mele.

  Leave a Reply

  *