1. Oferă produse românești.
Cărți, broșe, rochii, cosmetice, fursecuri sau gemuri. Sau ce zici de un curs de scris, de o ședință de consultanță la nutriționist sau de un voucher la un salon de coafură pentru a ajuta pe cineva, dar și a susține un mic antreprenor român?
![]() |
![]() |
2. Împachetează cadourile fără a face risipă.
Pornește de la ce ai deja în casă: hârtie de copt, sacoșe de cumpărături, eșarfe, reviste vechi, hârtie milimetrică, agende din anii trecuți. Adaugă globuri, broșe, bomboane, crenguțe de brad sau jucării și abia apoi vezi dacă mai e nevoie să cumperi ceva.
![]() |
![]() |
3. Moda poate face și un strop de bine.
Alege să oferi obiecte vestimentare făcute cu grijă pentru om, design și planetă: blugi sustenabili, rochii și pulovere din materiale naturale, încălțări care țin mai mult decât un sezon, obiecte de la designeri sau creatori ce se preocupă și de resurse sau animale.
4. Ce spui de cadouri din lemn?
Pot fi obiecte de papetărie, jucării, ceasuri, ochelari de soare sau orice mai găsești și, mai ales, ce i se potrivește celui ce primește darul.
![]() |
![]() |
5. Cadouri ce ajută la reducerea consumului de plastic.
Nu, nu e vorba de a ține discursuri moralizatoare sau a te ciondăni cu prietenii în problema brazilor verzi vs a celor de plastic, ci de a face mici gesturi ce fac un pui de bine, în fiecare zi. Oferă un ceainic grăsan sau un ibric grațios, un recipient refolosibil pentru cafeaua băută din mers, o sticlă de apă ce are și un dispozitiv de filtrare a apei, o cană de porțelan sau de inox.
![]() |
![]() |
6. Gătește.
Pentru a oferi un dar comestibil sau a dărui o zi de pauză celui ce gătește, de obicei.
![]() |
![]() |
7. Cumpără daruri (și) din locuri ce fac bine.
La Atelierul de pânză – unde găsești tot felul de genți sau sacoșe de pânză cu imprimeuri foarte faine (poți cumpăra și modele simple pentru a le aplica tu ce model dorești) – o mare parte dintre angajați sunt persoane cu dizabilități, Cosânzeana oferă locuri de muncă locuitorilor din Aninoasa și îi ajută, prin seturile lor cu inimi, pe cei de la Inima copiilor, Made in Roșia Montana le oferă o mână de ajutor locuitorilor din acest loc, la Bisto Dorobanți poți oferi o supă în așteptare, așa că poate e un loc ce merită încurajat și susținut, de unde poți lua o prăjitură pentru un cadou dulce sau chiar îi poți face un cadou unui om nevoiaș.
8. Ce zici de lucruri ce au fost ale altcuiva?
Hotărât lucru, nu sunt un cadou pentru oricine, dar în talciocuri sau piețe, în anticariate, în grupuri de donații sau de schimb de pe FB, pe OLX, Etsy sau ebay poți găsi adevărate comori ce pun un pic frână risipei și vor aduce și o imensă bucurie unui prieten pasionat de timbre, jucării vechi, cărți rare, lămpi sau mai știu eu ce. Plus, e un cadou ce arată clar că a fost ales special pentru cel în cauză.
![]() |
![]() |
9. Dăruiește cosmetice cât mai curate.
KEVIN.MURPHY oferă produse minunate pentru îngrijirea părului și au și o filozofie minunată: ambalajele lor nu doar că sunt concepute astfel încât să ocupe cât mai puțin loc, dar sunt realizate, în mare parte, din PET-uri recuperate din ocean, Le Labo creează parfumuri de nișă din ingrediente naturale, Tata Harper, Panseea, L:A BRUKET, Deciem, La Bouche Rouge – sunt doar câteva companii ce au grijă nu doar de frumusețe (și de a face profit), ci și de animale, resurse și planetă.
![]() |
![]() |
Câteva locuri și companii unde ai putea găsi aceste lucruri:
– mâncare & dulciuri: Fructos, Ambrozia, Miez, Dulce Bun, Pain Plaisir, Pain Plaisir, MAST;
– cafea: Origo, Frudisiac, Beans & Dots, ALEF;
– modă: Nudie Jeans, Acne Studios, Levi’s, A.P.C., UNIQLO, Fandacsia, NOON, Ioana Ciolacu, Chemistry, Mădălina Andronic, Mura, Cristina Ciobanu, Adelina Ivan, Ioana Țăranu, Boarder’s Shop, net-a-porter.com, theoutnet.com;
– cosmetice: Madison, Bebe Tei, MioBio, Aesop, Deciem, cultbeauty.co.uk, ohmycream.com, iherb.com;
– papetărie & librărie & deco: Labour and Wait, Cărturești, HEMA, IKEA, Design & After, Intro, librăria de pe strada Doamnei.
Ai mai putea găsi idei în aceste articole:
– 7 branduri de cosmetice ce se gândesc și la planetă;
– idei de împachetat cadouri cu lucruri din casă și bomboane;
– 3 doamne ce făuresc minuni în porțelan;
– unde găsesc blugi sustenabili?;
– câteva companii românești care-mi plac.
Mâine, un nou episod din #InspirațiePentruDecembrie.
No Comments